Gratinované jehněčí maso
Suroviny
- 400 g Brambory
- 300 g Smetana 33% (šlehačka)
- 200 g Sýr Parmezán
- 20 g Petržel - nať
- 60 g Máslo bylinkové
- 600 g Jehněčí kýta
- 500 g Fazolové lusky
- 70 ml Olej slunečnicový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 3 dl Voda pitná
- 4 dl Vývar z hovězích kostí
- 4 polévková lžíce Kečup ostrý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1197 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 92 g
- Sodík 1414 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 220.5 mg
- Draslík 1598.4 mg
- Vláknina 13444.5 mg
- Vitamín A 13444.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.2 mg
- Vitamín E 7.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenké pásky.
-
2
Vložíme ji do velké pánve na rozpálený olej, osmahneme dozlatova, přidáme připravené maso, opečeme ze všech stran. Přidáme jemně nakrájený česnek, špetkou solí osolíme, opepříme, zalijeme vodou a pod poklici na mírném ohni podusíme 30 minut doměkka.
-
3
Mrkev, petržel a fazolky očistíme. Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, fazolky na menší kousky. Vše vložíme do pánve k masu, přidáme ostrý kečup, zalijeme vývarem a povaříme 20-25 minut.
-
4
Oloupané brambory spolu se sýrem nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme spolu se smetanou, dochutíme solí, pepřem, vmícháme nasekanou petrželovou nať a promícháme.
-
5
Pečící formu dobře vymažeme bylinkovým máslem, na dno dáme masovou a zeleninovou směs. Povrch potřeme směsi ze sýra a brambor.
-
6
Vložíme do nahřáté trouby, při 200 stupních Celsia pečeme 20 minut.
-
7
Podáváme na jednotlivých teplých talířích.