Květákový dort s brokolicí
Suroviny
- 250 g Brokolice
- 300 g Květák
- 100 g Máslo čerstvé
- 40 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 3 dl Mléko polotučné
- 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 6 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 27 g
- Sodík 272 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 201.3 mg
- Draslík 680.4 mg
- Vláknina 7983.5 mg
- Vitamín A 7983.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky vsypeme mouku, kypřicí prášek, rozklepneme vejce, vlijeme přepuštěné máslo a smetanu. Ze všech surovin vypracujeme křehké těsto, které dáme do lednice na 60 minut.
-
2
Následovně těstem vyložíme dortovou formu. V pánvičce rozpustíme zbylé máslo, přisypeme strouhanku, sůl, pepř, muškátový oříšek a osmahneme. Potom strouhankou posypeme těsto ve formě.
-
3
Brokolici spolu s květákem po důkladném opláchnutí pod tekoucí vodou vložíme do síta. Spaříme vroucí vodou a necháme namočené 3 minuty. Květák a brokolici ochladíme studenou vodou, rozdělíme na jednotlivé růžičky, které střídavě poklademe na těsto.
-
4
V misce důkladně smícháme vejce, moukou, mlékem a smetanu. Ochutíme solí, pepřem a přelijeme květák s brokolici.
-
5
Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 200stupňové teplotě 30-35 minut. Hotový nákyp necháme vychladnout. Nakrájíme na porce, pokládáme je na jednotlivé talíře.