Laskavcový nákyp
Suroviny
- 5 g Bobkový list
- 400 g Houby čerstvé
- 200 g Rajčata
- 250 g Smetana 33% (šlehačka)
- 20 g Petržel - nať
- 250 g Amarant - Laskavec
- 80 ml Olej slunečnicový
- 1 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Tymián čerstvý
- 5 dl Vývar zeleninový
- 3 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Dýňová semínka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 620 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 39 g
- Sodík 501 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 210.9 mg
- Draslík 890.2 mg
- Vláknina 13662.3 mg
- Vitamín A 13662.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.9 mg
- Vitamín E 7.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vývar vlijeme do hrnce, přivedeme k varu a přidáme laskavec. Vložíme bobkový list, povaříme 35 - 40 minut.
-
2
V pánvi na rozpáleném oleji osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme na tenké plátky nakrájené houby, zalijeme vínem, osolíme a podusíme 5 minut. Nakonec vložíme tymián, zamícháme a stáhneme z ohně.
-
3
Pečicí formu důkladně vymažeme máslem, vysypeme špetkou soli a rozložíme půlku dávky laskavce. Na něj vsypeme a rovnoměrně roztáhneme houbovou směs. Na směs naskládáme na tenké plátky pokrájená rajčata. Opět dáme vrstvu laskavce, vejce rozkvedláme se smetanou a drobně nasekanou pažitkou, přelijeme nákyp. Nakonec posypeme dýňovými semínky.
-
4
Vložíme do předehřáté trouby, při 200 stupňové teplotě pečeme 45 minut. Hotový nákyp krájíme na porce, pokládáme na jednotlivé teplé talíře.