Telecí bok plněný telecími játry

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 165 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Anglická slanina
  • 300 g Cibule
  • 220 g Játra telecí
  • 150 g Hříbky čerstvé
  • 800 g Telecí bok
  • 2 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 20 stroužek Česnek
  • 3 dl Olej olivový
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.5 dl Víno bílé
  • 2 cl Koňak
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1610 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 134 g
  • Sodík 1276 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 284.4 mg
  • Draslík 729.3 mg
  • Vláknina 9133.3 mg
  • Vitamín A 9133.3 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.8 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí bok omyjeme, osušíme a rozkrájíme na obdélníkový plát silný asi 1.5 cm. Maso osolíme a opepříme z každé strany.

  • 2

    Omytá telecí játra osušíme a v pánvi na rozpáleném másle je zprudka orestujeme. Poté je osolíme a posypeme černým pepřem.

  • 3

    Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kousky.

  • 4

    Připravíme fáš: do mísy dáme rozdrobený bílý chleba, který zalijeme smetanou. Přidáme nadrobno pokrájenou anglickou slaninu, sůl, pepř, vejce, koňak a vše rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši. Plát masa potřeme rozmixovanou směsí - fášem. Ten pokryjeme hříbky, doprostřed položíme restovaná játra i s výpekem a plát bůčku zavineme do rolády. Převážeme pevně provázkem tak, aby i kraje byly dobře uzavřené. Vytvarujeme úhledný váleček, který posypeme hrubou solí, kmínem a maso položíme do pekáčku.

  • 5

    Očištěné cibule nakrájíme na čtvrtky, očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na větší kousky. Ze dvou paliček česneku očistíme česnek tak, že jednotlivým stroužkům necháme slupku. Omyjeme tymián a petrželovou nať, snítky svážeme nití. Zeleninu s bylinkami rozložíme k masu, přilijeme 3 dl olivového oleje a dáme péct do předehřáté trouby na 150°C. Pečeme dozlatova asi 1.5 -2 hodiny, maso během pečení poléváme bílým vínem.

  • 6

    Z upečeného masa odstraníme provázek, pokrájíme na plátky, které dáme na talíře. Ozdobíme pečenou cibulí, česnekem i mrkví a servírujeme.

Komentáře k receptu