Telecí bok plněný telecími játry
Suroviny
- 80 g Anglická slanina
- 300 g Cibule
- 220 g Játra telecí
- 150 g Hříbky čerstvé
- 800 g Telecí bok
- 2 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř bílý
- 20 stroužek Česnek
- 3 dl Olej olivový
- 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 dl Víno bílé
- 2 cl Koňak
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1610 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 134 g
- Sodík 1276 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 284.4 mg
- Draslík 729.3 mg
- Vláknina 9133.3 mg
- Vitamín A 9133.3 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí bok omyjeme, osušíme a rozkrájíme na obdélníkový plát silný asi 1.5 cm. Maso osolíme a opepříme z každé strany.
-
2
Omytá telecí játra osušíme a v pánvi na rozpáleném másle je zprudka orestujeme. Poté je osolíme a posypeme černým pepřem.
-
3
Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
-
4
Připravíme fáš: do mísy dáme rozdrobený bílý chleba, který zalijeme smetanou. Přidáme nadrobno pokrájenou anglickou slaninu, sůl, pepř, vejce, koňak a vše rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši. Plát masa potřeme rozmixovanou směsí - fášem. Ten pokryjeme hříbky, doprostřed položíme restovaná játra i s výpekem a plát bůčku zavineme do rolády. Převážeme pevně provázkem tak, aby i kraje byly dobře uzavřené. Vytvarujeme úhledný váleček, který posypeme hrubou solí, kmínem a maso položíme do pekáčku.
-
5
Očištěné cibule nakrájíme na čtvrtky, očištěnou a omytou mrkev nakrájíme na větší kousky. Ze dvou paliček česneku očistíme česnek tak, že jednotlivým stroužkům necháme slupku. Omyjeme tymián a petrželovou nať, snítky svážeme nití. Zeleninu s bylinkami rozložíme k masu, přilijeme 3 dl olivového oleje a dáme péct do předehřáté trouby na 150°C. Pečeme dozlatova asi 1.5 -2 hodiny, maso během pečení poléváme bílým vínem.
-
6
Z upečeného masa odstraníme provázek, pokrájíme na plátky, které dáme na talíře. Ozdobíme pečenou cibulí, česnekem i mrkví a servírujeme.