Rybí polévka po francouzsku
Suroviny
- 50 g Tymián čerstvý
- 600 g Mník
- 120 ml Olej olivový
- 1 ks Pórek
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- 1 ks Brambory
- 3 ks Rajčata
- 3 ks Feferony
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bageta
- 1 špetka Šafrán
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 7 stroužek Česnek
- 2.5 kg Treska aljašská
- 1 polévková lžíce Fenyklová semínka
- 3 polévková lžíce Vývar rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1229 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 39 g
- Sodík 1221 mg
- Bílkoviny 154 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 413.8 mg
- Draslík 3968.2 mg
- Vláknina 15358.5 mg
- Vitamín A 15358.5 mg
- Vitamín B6 3.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 79 mg
- Vitamín E 5.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z ryb oddělíme hlavy a odstraníme žábry. Opláchneme je pod studenou vodou.
-
2
Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a pokrájíme na drobné kostičky. Do kastrolu vlijeme 3 lžíce oleje, rozehřejeme a vhodíme na něj všechnu pokrájenou zeleninu a odřezky z ryb. Dusíme asi 10 minut. Pak přidáme tymián, bobkový list, fenyklová semena a zalijeme vodou, aby vše bylo ponořené. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Během varu sebereme pěnu z povrchu, snížíme teplotu a dál 1 hodinu vaříme.
-
3
Z feferonek odstraníme semínka a jemně je nasekáme. Vložíme do hmoždíře česnek, šafrán a sůl. Rozetřeme paličkou a přidáme 1 bramboru, kterou také rozmačkáme paličkou. Vzniklou hmotu přesuneme do mísy a postupně přidáváme zbytek oleje, žloutek a rybí vývar. Vymícháme dohladka majonézu.
-
4
Vývar z ryb přecedíme přes síto. Mníka nakrájíme na kousky a vložíme zpět do vývaru. Vaříme, dokud rybí maso nezměkne, pak rozlijeme polévku do talířů. Majonézu servírujeme odděleně, k polévce přikusujeme na plátky nakrájenou bagetu.