Italská specialita ossobuco - telecí plátky masa s morkovou kostí
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Cibule
- 50 g Máslo čerstvé
- 80 g Petržel kořen
- 125 g Protlak rajčatový
- 800 g Telecí kližka
- 2 kávová lžička Sůl
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Rajčata
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno červené
- 0.5 l Vývar telecí
- 0.5 dl Olej olivový extra panenský
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Citronová kůra
- 5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 117 g
- Sodík 668 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 165 mg
- Draslík 1273.4 mg
- Vláknina 19095.3 mg
- Vitamín A 19095.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 58.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ossobuco - 4 plátky masa (kližky) z telecího (případně mladého hovězího) kolena odřezané napříč i s morkovou kostí omyjeme. Porce masa po celém obvodu nakrájíme, osolíme, opepříme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Maso obalíme v polohrubé mouce. Očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) pokrájíme na nudličky. Česnek i cibulí očistíme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé snítky tymiánu omyjeme a vodu setřepeme.
-
2
V hrnci rozpálíme olivový olej a porce masa osmažíme dozlatova z každé strany. Poté je vyjmeme a dáme do vyššího pekáče. Do výpeku přidáme máslo, cibuli s česnekem a zpěníme dorůžova. Přimícháme pepř, červené víno, telecí fond (nebo bujón) a tymián. Za občasného promíchání vaříme do doby, až se vývar zredukuje na polovinu. Přidáme omytá, pokrájená rajčata, rajčatový protlak, kořenovou zeleninu a tento základ vložíme do pekáče k masu. Pekáč zakryjeme a maso pečeme při 150 -200°C přibližně 1.5 -2 hodiny. Občas maso polijeme výpekem.
-
3
Upečené maso vyjmeme a obereme od morkové kosti. Maso natrháme na menší kousky, v míse je promícháme s výpekem a rozdělíme do kulatých formiček, které vložíme na plech do trouby.
-
4
Připravíme gremolatu: omyjeme několik snítek petrželové natě, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Petrželku v misce dobře smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou a prolisovanými 2 stroužky česneku. Gremolatu rozdělíme na misky s ossobuco a v troubě při 220°C maso prohřejeme 5-7 minut a podáváme tak, že maso z misek vyklopíme na talíře, morkovou kost (s morkem) naaranžujeme na ossobuco a servírujeme.