Telecí s mandlovou krustou a bramborovou kaší s parmezánem
Suroviny
- 250 g Brambory
- 100 g Cibule
- 350 g Chléb konzumní
- 150 g Máslo čerstvé
- 30 g Pistácie
- 60 g Sýr Parmezán
- 50 g Créme fraiche
- 800 g Telecí kotlety
- 400 g Karotka
- 30 g Mandle loupané
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 dl Pivo tmavé 13% 4,4% obj.
- 8 dl Voda pitná
- 5 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Meduňka
- 1 polévková lžíce Meduňka
- 1 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1172 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 71 g
- Sodík 1126 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 400.3 mg
- Draslík 1382.3 mg
- Vláknina 12036 mg
- Vitamín A 12036 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.7 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 47.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vykostěnou telecí kotletu omyjeme, osušíme a špalíček masa osolíme a posypeme čerstvě pomletým citrónovým pepřem. V pánvi rozpálíme extra olivový olej a maso orestujeme z každé strany dozlatova. Poté maso odložíme do mísy.
-
2
Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Bylinky: mátu s meduňkou omyjeme a drobně je pokrájíme. Na zbylý olivový olej přidáme máslo, nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přimícháme posekané mandle a pistácie. Za stálého míchání přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a bylinky. Postupně přidáváme nastrouhaný chléb. Směs osolíme, ochutíme čerstvě pomletým pepřem. Směsí obalíme maso tak, že vrstvu asi 3-5 cm silnou důkladně k masu postupně přitlačíme. Maso dáme do pekáčku s 3 lžícemi olivového oleje a v předehřáté troubě na 80°C dopékáme. K masu přilijeme 1.5dl piva. Postupně snížíme teplotu na 60°C a pečeme doměkka.
-
3
Stejně velikou mladou karotku očistíme a omyjeme. Z karotky vytvoříme stejné "válečky" tak, že jí odřežeme v určité výši kořínky. V rendlíku přivedeme k varu 1 litr vody a karotku povaříme přibližně 5 minut. Poté ji scedíme a necháme okapat.
-
4
Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky, dáme je do hrnce s 5 dl vody, 0.5 lžičkou soli a uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Poté je scedíme, rozmačkáme, přidáme 2 žloutky, créme fraiche, sůl a vyšleháme jemnou kaši. Formičky o průměru asi 10 cm, které se dají otevřít, vyložíme karotkou, která bude kopírovat obvod. Doprostřed vložíme bramborovou kaši, posypeme ji parmezánem a dáme do předehřáté trouby na 160°C zapéct. Pečeme přibližně 15-20 minut.
-
5
Na talíře opatrně položíme formičky s karotkou a kaší. Formičky uvolníme a váleček z karotky ozdobíme lístky meduňky. Přidáme pokrájené plátky kotlety s ořechovou krustou, pokapeme výpekem a servírujeme.