Hřbet jehněčí na bylinkách
Suroviny
- 20 g Petržel - nať
- 250 g Žampiony čerstvé
- 20 g Bazalka
- 20 g Estragon
- 20 g Tymián čerstvý
- 20 g Rozmarýn čerstvý
- 20 g Kerblík
- 125 ml Víno bílé
- 250 ml Vývar jehněčí
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Šalotka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1.2 kg Jehněčí hřbet
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1174 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 84 g
- Sodík 489 mg
- Bílkoviny 69 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 418.1 mg
- Draslík 1959.9 mg
- Vláknina 9800.2 mg
- Vitamín A 9800.2 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předehřejeme troubu na 250 °C. Omyjeme a osušíme maso. Osolíme je a opepříme a povrch potřeme částí oleje. Přivážeme k masu rozmarýn a tymián.
-
2
Omyjeme rajčata a pokrájíme je na čtvrtiny. Oloupeme cibuli a pokrájíme ji na kostičky. Cibuli s rajčaty rozložíme na hlubší plech, na který položíme rošt s jehněčím masem. Pečeme 20 minut.
-
3
Očistíme žampiony a pokrájíme je na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Cibuli s česnekem vložíme na hlubší pánev a přidáme žampiony. Podusíme na zbytku oleje. Odstavíme a necháme vychladnout.
-
4
Bylinky, tedy petržel, kerblík, bazalku a estragon nasekáme nadrobno. Společně s parmezánem, žloutky a strouhankou přidáme k žampionům a vytvoříme roztíratelnou hmotu. Osolíme ji a opepříme.
-
5
Jehněčí hřbet vyjmeme, potřeme bylinkovou směsí a vrátíme zpět do pekáče. 10 minut zapékáme. Hotové maso vyjmeme a zabalíme do alobalu.
-
6
K vypečené šťávě přilijeme víno a vývar. Povaříme a šťávu se zeleninou prolisujeme přes síto. Svaříme šťávu do zhoustnutí a servírujeme společně s masem.