Francouzské roštěnky se zeleninou
Suroviny
- 600 g Hovězí roštěnka vys. peč.
- 150 g Máslo čerstvé
- 200 g Zakysaná smetana
- 100 g Kapary
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 5 ks Mrkev kořen
- 2 ks Petržel - nať
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 8 dl Víno červené
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 715 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 329 g
- Sodík 166 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 157.2 mg
- Draslík 263.3 mg
- Vláknina 8397.2 mg
- Vitamín A 8397.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso nakrájíme na plátky, které osolíme 1/2 lžičkou solí a zprudka po obou stranách opečeme v hrnci na 80 g rozpáleného másla. Přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a zalijeme červeným vínem. Přiklopíme a za častého promíchání na mírném ohni dusíme 120 minut doměkka.
-
2
Měkké maso vybereme z hrnce. Do šťávy přidáme nakrájené kapary, zalijeme smetanou smíchanou s moukou, zamícháme. Omáčku dochutíme soli, pepřem a stáhneme ze sporáku.
-
3
Zbylé máslo rozehřejeme v hrnci a na něm doměkka podusíme drobně nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev a petržel a na malé kousky nakrájený celer. Zeleninovou směs podle chuti osolíme.
-
4
Teplé maso rozložíme na jednotlivé talíře. Přidáme kopeček dušené zeleniny, vše přelijeme teplou omáčkou a s vhodnou přílohou podáváme.