Pečené jehněčí kotletky s dýňovou nádivkou, máslovými kaštany a brusinkovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Kompot brusinkový
- 100 g Máslo čerstvé
- 500 g Pečivo pšeničné běžné máslové
- 350 g Dýně
- 500 g Jehněčí kotlety
- 50 g Brusinky
- 200 ml Mléko plnotučné
- 150 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Šalvěj čerstvá
- 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
- 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 4 ks Vejce slepičí
- 20 ks Kaštany jedlé
- 2 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2006 kcal
- Sacharidy 317 g
- Tuky 60 g
- Sodík 316 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 231 g
- Cholesterol 362.8 mg
- Draslík 3256.1 mg
- Vláknina 26573.7 mg
- Vitamín A 26573.7 mg
- Vitamín B6 2.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 210.3 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 351.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žlutou dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme dužinu a část z ní nakrájíme na malé kostičky. Z očištěné kudrnky a části bazalky otrháme lístky a ty nasekáme. Pečivo pokrájíme na menší kostky. Vejce rozklepneme a bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky rozšleháme s mlékem a směsí pokapeme pečivo. Mírně osolíme, posypeme nasekanými bylinkami, přidáme lžičku másla a dýňovou dužinu. Promícháme a poté zlehka zapracujeme bílkový sníh.
-
2
Nádivku přemístíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané velké formy, vložíme do trouby předehřáté na 130 °C. Pečeme nejprve 30 minut zakryté, poté odklopíme a dopékáme dalších 10 minut.
-
3
Mezitím důkladně očistíme kotletky, odstraníme šlachy a blány a kostičky nožem doběla dočistíme. Rozmarýn, zbylou bazalku, šalvěj a koriandr najemno nasekáme a smícháme s olivovým olejem. Směsí potřeme maso, kosti zachováme čisté. Kotletky krátce orestujeme po všech stranách na grilu nebo rozpáleném ohni a upečeme v troubě při 200 °C.
-
4
Kaštany na ploché straně nožem nařízneme do křížku a v troubě předehřáté na 185 °C pečeme nasucho cca 10-15 minut. Po vyjmutí namočíme do vlažné vody a oloupeme. Odstraníme i vnitřní tmavou slupku. Přemístíme do pánve na zbylé přepuštěné a zhnědlé máslo, teplotu zmírníme, osolíme a necháme marinovat.
-
5
Do výpeku z masa vmícháme brusinky, brusinkový kompot a přilijeme červené víno. Až do servírování udržujeme teplé.
-
6
Do středů vyhřátých talířů postavíme klíny vykrojené z nádivky. O ně opřeme vždy tři kousky masa, přidáme kaštany a doplníme vinnými brusinkami. Ihned podáváme.