Pečené jehněčí kotletky s dýňovou nádivkou, máslovými kaštany a brusinkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Kompot brusinkový
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 500 g Pečivo pšeničné běžné máslové
  • 350 g Dýně
  • 500 g Jehněčí kotlety
  • 50 g Brusinky
  • 200 ml Mléko plnotučné
  • 150 ml Víno červené
  • 1 kávová lžička Šalvěj čerstvá
  • 1 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
  • 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 20 ks Kaštany jedlé
  • 2 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2006 kcal
  • Sacharidy 317 g
  • Tuky 60 g
  • Sodík 316 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 231 g
  • Cholesterol 362.8 mg
  • Draslík 3256.1 mg
  • Vláknina 26573.7 mg
  • Vitamín A 26573.7 mg
  • Vitamín B6 2.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 210.3 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 351.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žlutou dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme dužinu a část z ní nakrájíme na malé kostičky. Z očištěné kudrnky a části bazalky otrháme lístky a ty nasekáme. Pečivo pokrájíme na menší kostky. Vejce rozklepneme a bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky rozšleháme s mlékem a směsí pokapeme pečivo. Mírně osolíme, posypeme nasekanými bylinkami, přidáme lžičku másla a dýňovou dužinu. Promícháme a poté zlehka zapracujeme bílkový sníh.

  • 2

    Nádivku přemístíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané velké formy, vložíme do trouby předehřáté na 130 °C. Pečeme nejprve 30 minut zakryté, poté odklopíme a dopékáme dalších 10 minut.

  • 3

    Mezitím důkladně očistíme kotletky, odstraníme šlachy a blány a kostičky nožem doběla dočistíme. Rozmarýn, zbylou bazalku, šalvěj a koriandr najemno nasekáme a smícháme s olivovým olejem. Směsí potřeme maso, kosti zachováme čisté. Kotletky krátce orestujeme po všech stranách na grilu nebo rozpáleném ohni a upečeme v troubě při 200 °C.

  • 4

    Kaštany na ploché straně nožem nařízneme do křížku a v troubě předehřáté na 185 °C pečeme nasucho cca 10-15 minut. Po vyjmutí namočíme do vlažné vody a oloupeme. Odstraníme i vnitřní tmavou slupku. Přemístíme do pánve na zbylé přepuštěné a zhnědlé máslo, teplotu zmírníme, osolíme a necháme marinovat.

  • 5

    Do výpeku z masa vmícháme brusinky, brusinkový kompot a přilijeme červené víno. Až do servírování udržujeme teplé.

  • 6

    Do středů vyhřátých talířů postavíme klíny vykrojené z nádivky. O ně opřeme vždy tři kousky masa, přidáme kaštany a doplníme vinnými brusinkami. Ihned podáváme.

Komentáře k receptu