Ragú připravované z volské oháňky
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 50 g Tymián čerstvý
- 50 g Koriandr čerstvý
- 500 ml Víno červené
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 kg Hovězí oháňka
- 4 cl Martell cognac
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 2 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2033 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 129 g
- Sodík 169 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 728.2 mg
- Vláknina 13797.2 mg
- Vitamín A 13797.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 86.7 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme nadrobno. Mrkev a petržel oškrábeme a pokrájíme nadrobno. Omyjeme pórek a odstraníme z něj kořínkovou a uvadlou zelenou část. Nakrájíme pórek na nudličky.
-
2
Volskou oháňku omyjeme, osušíme a osolíme. V pekáči rozehřejeme máslo společně s olejem a na něm zprudka opečeme oháňky.
-
3
K opečeným oháňkám vložíme nakrájenou mrkev, petržel a pórek, přidáme jalovec, koriandr, tymián, bobkový list, nasekanou cibuli, česnek a opékáme. Přidáme rajčatový protlak a mouku a znovu opečeme.
-
4
Vlijeme polovinu množství vína, přivedeme k varu a ztlumíme teplotu ohně. Přikryjeme poklicí a dusíme 3 hodiny. Občas mícháme a přiléváme víno.
-
5
Když se maso začne uvolňovat od kosti, vyjmeme je z pekáče.
-
6
Prolisujeme šťávu přes síto a nakonec do ní vmícháme koňak a svaříme ji, aby zhoustla. Maso podáváme přelité omáčkou.