Hovězí pečeně podušená na víně
Suroviny
- 20 g Tymián čerstvý
- 50 g Rozmarýn čerstvý
- 750 ml Víno červené
- 500 ml Voda pitná
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Pomeranče
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 6 ks Pepř černý celý
- 1 ks Petržel kořen
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Hovězí kýta
- 2 cl Martell cognac
- 2 polévková lžíce Balsamico ocet
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 4 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 847 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 42 g
- Sodík 398 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 146.7 mg
- Draslík 1696 mg
- Vláknina 14468.4 mg
- Vitamín A 14468.4 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 82.5 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce si připravíme nálev smícháním červeného vína, kuliček pepře, rozmarýnu, tymiánu a nastrouhané kůry z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Do nálevu vložíme maso a necháme 2 dny marinovat.
-
2
Maso vyndáme a svážeme nití. Osolíme a opepříme. V pekáči zahřejeme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
-
3
Na pekáč vlijeme ocet a s jeho pomocí rozředíme připečeniny. Povaříme je a poté k masu přidáme oškrábanou a nakrájenou mrkev, petržel a celer. Vložíme ještě oloupanou a na čtvrtky pokrájenou cibuli a ve vroucí vodě spařená rajčata, která jsme rozkrájeli na měsíčky a zbavili semínek.
-
4
Přes síto přecedíme nálev a vlijeme ho do pekáče k masu a zelenině. Počkáme, dokud nezačne vřít a potom pekáč přikryjeme poklicí a vložíme do trouby. Dusíme 3 hodiny, přitom během dušení maso obracíme a přeléváme šťávou.
-
5
Vyjmeme maso a necháme ho, aby si odpočinulo. Poté oddělíme kost a prolisujeme šťávu do misky. Vmícháme do ní zakysanou smetanu a koňak. Ještě šťávu krátce povaříme.
-
6
Nakrájíme maso na plátky a podáváme.