Hovězí pečeně podušená na víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 240 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Tymián čerstvý
  • 50 g Rozmarýn čerstvý
  • 750 ml Víno červené
  • 500 ml Voda pitná
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 0.5 ks Pomeranče
  • 2 ks Rajčata
  • 1 ks Bobkový list
  • 6 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 1 kg Hovězí kýta
  • 2 cl Martell cognac
  • 2 polévková lžíce Balsamico ocet
  • 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • 4 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 847 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 398 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 146.7 mg
  • Draslík 1696 mg
  • Vláknina 14468.4 mg
  • Vitamín A 14468.4 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 82.5 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce si připravíme nálev smícháním červeného vína, kuliček pepře, rozmarýnu, tymiánu a nastrouhané kůry z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Do nálevu vložíme maso a necháme 2 dny marinovat.

  • 2

    Maso vyndáme a svážeme nití. Osolíme a opepříme. V pekáči zahřejeme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Předehřejeme si troubu na 180 °C.

  • 3

    Na pekáč vlijeme ocet a s jeho pomocí rozředíme připečeniny. Povaříme je a poté k masu přidáme oškrábanou a nakrájenou mrkev, petržel a celer. Vložíme ještě oloupanou a na čtvrtky pokrájenou cibuli a ve vroucí vodě spařená rajčata, která jsme rozkrájeli na měsíčky a zbavili semínek.

  • 4

    Přes síto přecedíme nálev a vlijeme ho do pekáče k masu a zelenině. Počkáme, dokud nezačne vřít a potom pekáč přikryjeme poklicí a vložíme do trouby. Dusíme 3 hodiny, přitom během dušení maso obracíme a přeléváme šťávou.

  • 5

    Vyjmeme maso a necháme ho, aby si odpočinulo. Poté oddělíme kost a prolisujeme šťávu do misky. Vmícháme do ní zakysanou smetanu a koňak. Ještě šťávu krátce povaříme.

  • 6

    Nakrájíme maso na plátky a podáváme.

Komentáře k receptu