Roštěnec vařený se zeleninou
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 50 g Cibulka jarní
- 50 g Tymián čerstvý
- 250 g Hrachové lusky
- 50 g Kerblík
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Bobkový list
- 6 ks Pepř černý celý
- 2 ks Kosti hovězí morkové
- 4 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Hovězí roštěnka vys. peč.
- 4 polévková lžíce Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 5545 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 560 g
- Sodík 294 mg
- Bílkoviny 84 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 520.1 mg
- Draslík 906.4 mg
- Vláknina 14086.3 mg
- Vitamín A 14086.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 77.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 71.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso a kosti opláchneme a osušíme.
-
2
Na plotnu dáme velký hrnec a rozehřejeme jej. Vložíme do něj oloupanou a rozpůlenou cibuli řeznou plochou dolů. Opečeme ji na řezné ploše dohněda. Přidáme k ní kosti, sůl, pepř, tymián a bobkový list. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
-
3
Vložíme maso do vroucí vody a ztlumíme plamen. Vaříme doměkka jednu hodinu.
-
4
Oškrábeme mrkev a nakrájíme ji na kostičky. Hrachové lusky omyjeme a odkrojíme z nich oba konce. Cibuli oloupeme a odstraníme z ní část s kořínky a zelenou nať.
-
5
Vyzkoušíme, je-li maso měkké, po stisku by mělo pružit. Pokud je dostatečně měkké, vyjmeme je a zabalíme do alobalu. Přidáme do vývaru zeleninu a 10 minut vaříme.
-
6
Mezitím připravíme omáčku. V hlubší pánvi rozpustíme máslo.
-
7
Do hrnce s vodou vložíme nerezovou misku, ve které ušleháme do pěny vaječné žloutky společně s masovým vývarem. Do pěny potom postupně zašleháváme rozehřáté máslo tak, aby sraženiny z másla zůstaly na dně. Přidáme nadrobno nasekaný kerblík, osolíme, opepříme a přilijeme citronovou šťávu.
-
8
Vyjmeme zeleninu a přidáme ji k masu. Zalijeme trochou vývaru a podáváme společně s omáčkou.