Dýňová krémová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem
Suroviny
- 170 g Mrkev kořen
- 140 g Zázvor celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 2 ks Cibule
- 3 špetka Pepř bílý
- 1.5 l Bujón zlatý zeleninový
- 1.4 dl Kokosové mléko
- 1 kg Dýně Hokkaidó
- 0.5 polévková lžíce Cukr třtinový
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1162 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 155 g
- Sodík 240 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 181 mg
- Vláknina 11052.7 mg
- Vitamín A 11052.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.5 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žlutou dýni omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle. Očistíme a omyjeme mrkev, cibuli a zázvor. Cibuli pokrájíme nadrobno, zázvor nakrájíme na velmi tenké hranolky a mrkev na kolečka. V hrnci si rozehřejeme olivový olej (2 lžíce), na něm zpěníme cibuli, přidáme dýni s mrkví a za stálého míchání restujeme asi 3-4 minuty. Poté přilijeme 1.5 dl zeleninového bujónu a pod pokličkou zeleninu dusíme asi 10-15 minut doměkka. Podušenou zeleninu ochutíme solí, chilli kořením, mletým zázvorem, bílým pepřem a cukrem. Promícháme a přilijeme kokosové mléko. Zmírníme teplotu a pomalu vaříme asi 35 minut.
-
2
V pánvi si rozpálíme olivový olej (1 dl), na něm osmažíme zázvorové hranolky dočervena. Vyjmeme je z omastku a na papírové utěrce je necháme okapat.
-
3
Měkkou dýni rozmixujeme do hladkého krému. Hustou polévku nalijeme do talířů, do každé porce zlehka přimícháme lžíci kokosového mléka, ozdobíme zázvorovými křupavými hranolky a podáváme.