Vepřový jazyk na hříbkách
Suroviny
- 350 g Těstoviny vařené (průměr)
- 200 g Hříbky čerstvé
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 100 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Vepřový jazyk
- 3 špetka Pepř bílý
- 4 stroužek Česnek
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Masový vývar
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1829 kcal
- Sacharidy 263 g
- Tuky 59 g
- Sodík 957 mg
- Bílkoviny 76 g
- Uhlovodany 262 g
- Cholesterol 295.9 mg
- Draslík 4675.9 mg
- Vláknina 87571.5 mg
- Vitamín A 87571.5 mg
- Vitamín B6 3.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 201 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté vepřové jazyky vložíme do hrnce, zalijeme je 1.5 litrem vody, přidáme bobkový list, 4 stroužky česneku, celý pepř, sůl a nové koření. Jazyky vaříme při mírné teplotě (50-60 minut) doměkka. Poté je vyjmeme a pod studenou tekoucí vodou opláchneme. Sloupneme z nich vrchní bílou kůži a jazyky pokrájíme na plátky silné asi 5-6 mm.
-
2
Očištěnou velkou cibuli a stroužek česneku pokrájíme nadrobno. Očištěné a omyté hříbky osušíme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme houby, které vydusíme. Poté je osolíme, posypeme kmínem, bílým pepřem, promícháme a pod pokličkou dusíme ve vlastní šťávě asi 5 minut. Poprášíme moukou, přilijeme vývar a vaříme dalších 6 - 8 minut.
-
3
Mezitím omyjeme kerblík s pažitkou a bylinky drobně pokrájíme. K houbám přidáme jazyk, 2-3 lžíce zakysané smetany. Přidáme bylinky, promícháme, dochutíme případně solí a podáváme s těstovinami.