Oháňková polévka
Suroviny
- 50 g Kečup
- 70 g Máslo čerstvé
- 300 g Zeleninová směs jarní - mražená
- 20 g Petržel - nať
- 100 g Žampiony čerstvé
- 5 g Nové koření celé
- 5 g Pepř černý celý
- 60 ml Martell cognac
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 2 ks Citrony
- 2 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 3 dl Víno portské
- 2 kg Hovězí oháňka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 10 g
- Sodík 47 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 4.2 mg
- Draslík 74.7 mg
- Vláknina 3127.3 mg
- Vitamín A 3127.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí oháňku rozřízneme na menší kousky. Důkladně očistíme, omyjeme a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme 2 l vody, vložíme oloupanou cibuli, česnek, osolíme, opepříme, hrnec uzavřeme a vaříme 60 minut. Poté opatrně sundáme poklici, přilijeme vodu a přidáme mraženou zeleninu, nové koření, celý pepř a vaříme 15 minut.
-
2
Očištěné, důkladně omyté a nakrájené žampiony osmahneme v pánvi na rozehřátém másle. Dochutíme je solí, pepřem a kmínem. Osmažené houby dáme do vařící se polévky, dobře promícháme a povaříme ještě 10 minut. Nakonec polévku dochutíme kečupem, vínem, koňakem podle potřeby ještě solí, pepřem. Povaříme 2-3 minuty a stáhneme ze sporáku.
-
3
Z polévky vybereme oháňky, obereme z nich maso, které vrátíme zpátky do polévky a zamícháme. Polévku posypeme nasekanou petrželovou natí, rozdělíme do hlubokých talířů a podáváme. Ke každé porci polévky přidáme kousek citrónu na dochucení.