Jehněčí koleno na víně
Suroviny
- 120 g Celer bulvový
- 250 g Cibule
- 60 g Máslo čerstvé
- 120 g Mrkev kořen
- 120 g Petržel kořen
- 60 g Protlak rajčatový
- 700 ml Víno červené
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Bobkový list
- 10 ks Pepř černý celý
- 5 stroužek Česnek
- 3 l Vývar drůbeží
- 1.8 kg Jehněčí koleno
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2136 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 89 g
- Sodík 3111 mg
- Bílkoviny 97 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 342 mg
- Draslík 1597.6 mg
- Vláknina 7531.4 mg
- Vitamín A 7531.4 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.7 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jehněčí kolena očistíme, opláchneme a osušíme. Česnek rozpůlíme, cibuli nakrájíme nahrubo, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Rozmarýn nahrubo nasekáme.
-
2
Do kolen uděláme ostrým nožem zářezy a prošpikujeme je česnekem. Kolena osolíme. Na másle zpěníme cibuli, přidáme koření a kolena a zprudka osmažíme dozlatova. Poté vmícháme rozmarýn a protlak, zalijeme vínem a vaříme na středním plameni, až víno zredukujeme na polovinu. K masu přilijeme vývar, přidáme sůl a pepř. Vše promícháme a pod poklicí vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme zhruba 100 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem.
-
3
Pečená kolena vyjmeme z pekáče a držíme na teple. Na sporáku zredukujeme vypečenou omáčku do zhoustnutí. Poté do omáčky vložíme zeleninu a povaříme na mírném plameni asi 6 minut. Před podáváním vrátíme kolena do omáčky a necháme prohřát.