Dušené hovězí maso s jalovcem
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Slanina vepřová
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 60 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 8 ks Jalovec
- 1 l Hovězí vývar základní
- 1.2 kg Hovězí maso přední
- 5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 834 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 50 g
- Sodík 1041 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 176.8 mg
- Draslík 1030.9 mg
- Vláknina 1622.8 mg
- Vitamín A 1622.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.9 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Špek a cibuli nakrájíme nahrubo. Jalovec rozdrtíme nahrubo.
-
2
V kastrolu na oleji ze všech stran osmažíme maso dozlatova, vyjmeme z pánve a odložíme. Do výpeku přidáme slaninu, cibuli a osmažíme. Poté přidáme jalovec, bobkový list a za stálého míchání minutu smažíme. Cibuli zalijeme vývarem, vložíme maso a pod poklicí dusíme na mírném plameni zhruba 1:45 hodiny. Během dušení občas zamícháme.
-
3
V mezičase z másla a mouky usmažíme středně tmavou jíšku.
-
4
Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky zašleháme jíšku a citronovou šťávu. Na mírném plameni za stálého míchání vaříme 15 minut. Před podáváním omáčku osolíme, opepříme, zjemníme máslem a vrátíme do ní maso a prohřejeme, už nevaříme.