Dušené hovězí maso s jalovcem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 100 g Slanina vepřová
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 60 ml Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Bobkový list
  • 8 ks Jalovec
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • 1.2 kg Hovězí maso přední
  • 5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 834 kcal
  • Sacharidy 30 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 1041 mg
  • Bílkoviny 63 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 176.8 mg
  • Draslík 1030.9 mg
  • Vláknina 1622.8 mg
  • Vitamín A 1622.8 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.9 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Špek a cibuli nakrájíme nahrubo. Jalovec rozdrtíme nahrubo.

  • 2

    V kastrolu na oleji ze všech stran osmažíme maso dozlatova, vyjmeme z pánve a odložíme. Do výpeku přidáme slaninu, cibuli a osmažíme. Poté přidáme jalovec, bobkový list a za stálého míchání minutu smažíme. Cibuli zalijeme vývarem, vložíme maso a pod poklicí dusíme na mírném plameni zhruba 1:45 hodiny. Během dušení občas zamícháme.

  • 3

    V mezičase z másla a mouky usmažíme středně tmavou jíšku.

  • 4

    Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky zašleháme jíšku a citronovou šťávu. Na mírném plameni za stálého míchání vaříme 15 minut. Před podáváním omáčku osolíme, opepříme, zjemníme máslem a vrátíme do ní maso a prohřejeme, už nevaříme.

Komentáře k receptu