Houbová polévka s haluškami
Suroviny
- 200 g Brambory
- 70 g Celer bulvový
- 100 g Cibule
- 90 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hrubá
- 70 g Mrkev kořen
- 50 g Houby sušené
- 120 g Žampiony čerstvé
- 70 g Petržel kořen
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 120 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Kmín mletý
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1.6 l Bujón houbový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1493 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 114 g
- Sodík 318 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 83 g
- Cholesterol 88.3 mg
- Draslík 903.3 mg
- Vláknina 9802.8 mg
- Vitamín A 9802.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby namočíme alespoň na půl hodiny do vody. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky. Petrželovou nať nasekáme najemno. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky (loupeme těsně před vložením do polévky).
-
2
Cibuli zpěníme na másle, vsypeme mouku a umícháme jíšku. Na závěr vmícháme papriku a zašleháme houbový bujón. Do vývaru vlijeme namočené houby i s vodou, přidáme žampiony a sůl a vaříme na mírném plameni. Po půl hodině přidáme zeleninu, brambory, sůl, koření a česnek. Vaříme, až jsou brambory měkké.
-
3
V mezičase připravíme z hrubé mouky, vejce a soli halušky. Uvaříme zvlášť, vkládáme do vroucí vody a okapané přidáme do uvařené polévky. Polévku podáváme ozdobenou petrželovou natí.