Houbová polévka s haluškami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Brambory
  • 70 g Celer bulvový
  • 100 g Cibule
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hrubá
  • 70 g Mrkev kořen
  • 50 g Houby sušené
  • 120 g Žampiony čerstvé
  • 70 g Petržel kořen
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 120 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.25 kávová lžička Kmín mletý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1.6 l Bujón houbový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1493 kcal
  • Sacharidy 101 g
  • Tuky 114 g
  • Sodík 318 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 83 g
  • Cholesterol 88.3 mg
  • Draslík 903.3 mg
  • Vláknina 9802.8 mg
  • Vitamín A 9802.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené houby namočíme alespoň na půl hodiny do vody. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Očištěné žampiony nakrájíme na plátky. Petrželovou nať nasekáme najemno. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky (loupeme těsně před vložením do polévky).

  • 2

    Cibuli zpěníme na másle, vsypeme mouku a umícháme jíšku. Na závěr vmícháme papriku a zašleháme houbový bujón. Do vývaru vlijeme namočené houby i s vodou, přidáme žampiony a sůl a vaříme na mírném plameni. Po půl hodině přidáme zeleninu, brambory, sůl, koření a česnek. Vaříme, až jsou brambory měkké.

  • 3

    V mezičase připravíme z hrubé mouky, vejce a soli halušky. Uvaříme zvlášť, vkládáme do vroucí vody a okapané přidáme do uvařené polévky. Polévku podáváme ozdobenou petrželovou natí.

Komentáře k receptu