Špagety s olihněmi
Suroviny
- 30 g Olej olivový
- 10 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 30 g Citronová kůra
- 25 g Chilli paprička
- 100 g Fenykl sladký - hlíza
- 200 g Olihně
- 40 g Olej olivový extra panenský
- 20 g Petržel kudrnka
- 400 g Špagety
- 300 ml Víno bílé
- 1000 ml Voda pitná
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 640 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1012 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 116.5 mg
- Draslík 359.5 mg
- Vláknina 3545 mg
- Vitamín A 3545 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody, řídíme se návodem na obalu. Těstoviny scedíme a necháme okapat.
-
2
Fenykl nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátky, chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a lusk nakrájíme na nudličky. Tělíčka olihní nakrájíme na kroužky, chapadla necháme vcelku, petrželku nasekáme najemno, citronovou kůru nastrouháme.
-
3
V pánvi rozehřejeme olivový olej, přisypeme česnek s fenyklem, orestujeme, přidáme olihně, chilli papričku, zalijeme vínem a zprudka necháme odpařit o polovinu. Zmírníme oheň a zvolna vaříme 10 minut. Přidáme vařené špagety, promícháme, osolíme, opepříme, prohřejeme a odstavíme. Již mino oheň přimícháme panenský olej a petrželku.
-
4
Špagety rozdělíme na talíře, posypeme troškou citronové kůry a podáváme.