Špagety zapečené s mletým masem
Suroviny
- 80 g Cibule
- 120 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 150 g Sýr Parmezán
- 250 g Passata (drcená rajčata)
- 850 g Hovězí maso mleté
- 500 g Špagety
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 400 ml Mléko plnotučné
- 70 ml Olej olivový
- 130 ml Víno bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Skořice mletá
- 2 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1283 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 67 g
- Sodík 927 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 325.1 mg
- Draslík 676.4 mg
- Vláknina 2203.7 mg
- Vitamín A 2203.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 540.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme.
-
2
Do vroucí osolené vody vložíme špagety a uvaříme je na skus. Poté je scedíme a necháme okapat.
-
3
Na olivovém oleji osmažíme cibuli s mletým masem dozlatova. K masu přilijeme víno, přidáme drcená rajčata, koření a sůl. Dobře promícháme a zhruba čtvrt hodiny dusíme za občasného míchání.
-
4
Polovinu špaget narovnáme do máslem vymazaného pekáče, zasypeme dušenou masovou směsí, posypeme polovinou parmezánu a překryjeme druhou polovinou špaget. Nakonec přelijeme špagety bešamelem, posypeme parmezánem a zakapeme zbylým rozpuštěným máslem. Směs pečeme zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 180°C.
-
5
Bešamel připravíme usmažením máslové jíšky, zašleháme do ní mléko a zhruba 20 minut na mírném plameni za stálého míchání vaříme. Poté odstavíme, ochutíme muškátovým oříškem a postupně zašleháme žloutky.