Nadívané smažené brambory
Suroviny
- 250 ml Hrášek
- 0.5 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 3 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 5 ks Cibule
- 5 ks Rajčata
- 1 ks Koriandr čerstvý
- 10 ks Chilli paprička zelená
- 4 špetka Sůl
- 3 l Voda pitná
- 1 kg Brambory
- 0.5 kg Cizrna
- 2 polévková lžíce Zázvor celý
- 1.5 polévková lžíce Garam masala
- 3.44 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 328 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 7 g
- Sodík 207 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1180.2 mg
- Vláknina 18530.8 mg
- Vitamín A 18530.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cizrnu necháme ponořenou po dobu 6 hodin ve vodě. Následně ji uvaříme v mírně osolené vodě. Brambory opláchneme a taktéž uvaříme. Následně je zbavíme slupek a rozmělníme se špetkou soli. Hrášek vaříme asi 5 minut ve vodě se špetkou soli a scedíme.
-
2
Na pánev nalijeme lžíci oleje. Osmahneme na něm semínka kmínu, drcené chilli, mletý koriandr a polovinu masaly. Následně přidáme přecezenou cizrnu a zhruba 2 minuty necháme smažit. Důkladně promícháme, odložíme bokem a pomocí mixéru mixujeme, dokud nám ze směsi nevznikne kaše.
-
3
Tři cibule zbavíme slupek a nakrájíme. Chilli papričky rozdělíme na dvě poloviny. Jednu společně s nakrájenými cibulemi a nastrouhaným zázvorem utřeme na jemnou pastu. V hrnci necháme rozehřát lžíci oleje a pastu osmahneme. Dvě rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme je k pastě a okořeníme zbylou masalou. Vše posolíme, zalijeme 1/4 l vody a necháme vařit cca 20 minut.
-
4
Zbylé chilli a lístky koriandru nakrájíme nadrobno. Zbylá rajčata zbavíme nečistot a nakrájíme oloupanou cibuli.
-
5
Cibuli a chilli asi 2 minuty smažíme na lžíci oleje, posypeme kurkumou, odstavíme z ohně a promícháme s uvařeným hráškem a koriandrovou natí.
-
6
Brambory smícháme s cizrnovou kaší a hmotu uhněteme do tvaru kuliček asi 5 cm v průměru. Do každé kuličky uděláme důlek, který vyplníme hráškovou směsí a následně vršek zacelíme. Tyto kuličky poté zprudka osmažíme na oleji, dokud nezezlátnou. Tyto kuličky, jinak zvané tikki, umístíme na talíře, zalijeme omáčkou, přidáme nakrájené dílky rajčat a podáváme.