Šumavský slaný bramborový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 100 g Vepřové škvarky
  • 50 g Droždí
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 stroužek Česnek
  • 1 dl Mléko polotučné
  • 5 dl Voda pitná
  • 0.5 kg Mouka pšeničná hrubá
  • 0.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Majoránka
  • 4 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 615 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 777 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 60.4 mg
  • Draslík 545.5 mg
  • Vláknina 8967 mg
  • Vitamín A 8967 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory uvaříme v 5 dl vody doměkka. Vychladlé oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme 0.5 kg hrubé mouky, 1 lžíci soli, vejce, majoránku, pepř, prolisovaný česnek, drobně pokrájené vepřové škvarky a 2 lžíce rozehřátého sádla.

  • 2

    Připravíme kvásek: do misky dáme 1 dl vlažného mléka s 0.5 lžíce mouky, 0.5 lžičkou cukru a rozdrobíme do něj 50 g droždí. Kvásek necháme vykynout a přidáme jej do mísy k bramborám. Těsto dobře promícháme.

  • 3

    Dortovou formu vymažeme 1 lžicí sádla, těsto nalijeme do formy a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 30 minut, pak povrch koláče potřeme rozpuštěným sádlem (1 lžíce) a koláč dopečeme (přibližně dalších 15 minut).

  • 4

    Upečený koláč se zlatou kůrkou necháme vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme.

Komentáře k receptu