Telecí líčka na červeném víně
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 150 g Máslo čerstvé
- 150 g Máslo čerstvé
- 150 g Máslo čerstvé
- 100 g Smetana 33% (šlehačka)
- 40 g Sýr Parmezán
- 4 g Bobkový list
- 500 g Houby čerstvé
- 30 g Šalotka
- 400 g Špenát listový čerstvý
- 250 g Zakysaná smetana
- 130 g Polenta instantní
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 3 ks Cibule
- 4 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 3 ks Šalvěj čerstvá
- 1 ks Petržel kořen
- 10 ks Telecí líčka
- 1 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Víno červené
- 1.3 l Voda pitná
- 3 dl Mléko plnotučné
- 1.5 dl Víno portské
- 1 dl Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Jíška instantní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1794 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 143 g
- Sodík 655 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 204.5 mg
- Draslík 1600.7 mg
- Vláknina 22245.4 mg
- Vitamín A 22245.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.1 mg
- Vitamín E 10.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 516.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z povrchu telecích líček stáhneme vrchní šlachu. Posypeme je solí a pepřem. Každé líčko srolujeme do malé rolky a každou rolku stáhneme kuchyňským provázkem. V pánvi rozpálíme 30 g másla a rolky zprudka opečeme dozlatova. Opečené maso vyjmeme z pánve, z které odstraníme přebytečný tuk. Přilijeme 0,5 l červeného vína, povaříme 1 minutu a stáhneme z ohně. Takto připravený výpek necháme stranou a použijeme ho na přípravu základu. Tím zesílíme chuť omáčky.
-
2
Příprava omáčky: Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Mrkev, celer a petržel škrabkou očistíme a nakrájíme na silné kousky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Potom k ní přimícháme nakrájenou mrkev, celer a petržel. Pokračujeme v restování přibližně 5 minut a do hrnce vložíme česnek, bobkový list, svázané snítky šalvěje a nakonec vmícháme med. Připravený základ necháme zkaramelizovat do zlatavé, skoro hnědé barvy. Opečená líčka naskládáme na základ, přilijeme výpek z pánve. Vše zalijeme červeným vínem. Ztlumíme oheň a pomalu vaříme až do vyvaření vína. Když máme z původního množství vyvařeno asi jednu čtvrtinu, vlijeme do hrnce vodu. Přiklopíme ho poklicí a vložíme do předehřáté trouby. V troubě maso spolu se zeleninou při 120 °C dusíme doměkka 180 až 240 minut. Hotové maso musí být skutečně měkké, ale pozor, ne rozvařené. Měkká líčka vyndáme z hrnce, zatím je necháme stranou a bylinky vyhodíme. Do omáčky podle potřeby na dohuštění přisypeme hnědou jíšku, zase podle potřeby přilijeme vodu a na mírném ohni za občasného míchání povaříme přibližně 30 minut. Omáčku ochutnáme a pokud už v ní není cítit jíška, dochutíme ji solí, pepřem, portským vínem a můžeme také ještě přidat med. Nakonec omáčku přecedíme přes husté sítko, přidáme studené máslo a ponorným mixérem rozmixujeme. Do hotové omáčky vložíme měkká líčka, která jemně zamícháme.
-
3
Příprava polenty: Ve vhodném kastrůlku rozehřejeme máslo, zpěníme na něm nakrájenou šalotku a přidáme drobně nakrájený česnek. Přilijeme smetanu na šlehání, mléko a přivedeme k varu. Do vařící se směsi za stálého míchání přisypeme polentu, ztlumíme oheň a pomalu vaříme přibližně 5 minut. Hustou polentu stáhneme ze sporáku, vmícháme jemně nastrouhaný parmezán a zalijeme zakysanou smetanou. Podle vlastní chuti přidáme sůl, pepř a dobře promícháme. Hotovou polentu necháme trochu vychladnout. Nakonec ji zabalíme do potravinářské fólie, do tvaru válečku, a vložíme do lednice ztuhnout. Těsně před podáváním polentu nakrájíme na kolečka, která prohřejeme na rozpáleném másle.
-
4
Příprava hříbků: Umyté a očištěné hříbky nakrájíme na čtvrtky, které orestujeme na rozehřátém másle. Potom je dochutíme ještě solí a pepřem.
-
5
Příprava špenátu: Špenát připravujeme jako poslední. Listy špenátu propereme a osušíme. V pánvi rozehřejeme máslo a na něm necháme zvadnout připravené špenátové listy. Solí a pepřem špenát dochutíme a necháme jej okapat na papírové utěrce.
-
6
Hotové jídlo rozdělíme podle porcí na talíře. Na každý talíř dáme teplé závitky z telecích líček, nakrájená kolečka polenty a hříbky, přelijeme teplou omáčkou a servírujeme.