Krupková pečená fašírka se špekáčky
Suroviny
- 500 g Brambory
- 400 g Zelí kysané
- 220 g Krupky trhané
- 200 g Špek
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 5 ks Špekáčky
- 10 stroužek Česnek
- 8 dl Voda pitná
- 5 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 4 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1018 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 84 g
- Sodík 261 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 117 mg
- Draslík 856.8 mg
- Vláknina 10354.4 mg
- Vitamín A 10354.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem omyjeme brambory a uvaříme je ve slupce. Vaříme přibližně 20 minut, scedíme a necháme vychladnout.
-
2
Druhý den promyjeme malé krupky - lámanku, dáme ji do rendlíku, zalijeme vodou a vaříme do poloměkka přibližně 30 minut.
-
3
Oloupané špekáčky nakrájíme na drobné kostičky. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme. Špek nakrájíme na plátky. V pánvi rozpálíme máslo a cibuli zpěníme dorůžova.
-
4
Brambory oloupeme, jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim uvařené krupky, cibuli, česnek, vejce, sůl, pepř, majoránku a směs dobře promícháme a utvoříme šišku, kterou položíme na pekáč s rozehřátým sádlem. Celou fašírku zespodu i z vrchu obložíme plátky špeku a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C do zlatohněda přibližně 45-50 minut. Během pečení fašírku poléváme výpekem.
-
5
Upečenou krupkovou fašírku nakrájíme na plátky a podáváme ji s kysaným zelím.