Zabíjačkový prejt s ječnými krupkami
Suroviny
- 500 g Vepřová kůže
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 2 ks Cibule
- 2 ks Jitrnice domácí
- 5 stroužek Česnek
- 6 dl Masový vývar
- 6 dl Vývar z uzeného masa
- 1.5 kg Vepřová plec
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Majoránka
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 6 polévková lžíce Kroupy ječné lámanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1145 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 77 g
- Sodík 1718 mg
- Bílkoviny 86 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 212.5 mg
- Draslík 644.5 mg
- Vláknina 3084.8 mg
- Vitamín A 3084.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem v 6 dl vývaru z uzeného masa nebo ve vývaru z uzených klobás necháme nabobtnat omyté ječné krupky (lámanku).
-
2
Druhý den k nim přidáme pokrájené zbytky vařeného masa, zbytky prasklých jitrnic a pomleté uvařené kůže ze zabíjačky. Vše dáme do většího hrnce, přidáme přibližně 6 dl masového vývaru a vaříme pod pokličkou přibližně 30-40 minut do úplného zhoustnutí. Směs občas promícháme, dochutíme solí, pepřem, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením, rozetřeným česnekem a tymiánem.
-
3
V pánvi na 1 lžíci sádla osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova. K prejtové směsi přimícháme majoránku a usmaženou cibulku.
-
4
Zapékací mísu vytřeme sádlem, přidáme prejt a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme do zlatohněda přibližně 30-40 minut při 220°C.