Šumavské teplé jitrničky s žemlí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 400 g Játra vepřová
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Nové koření mleté
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 2 kávová lžička Kmín drcený
  • 3 ks Cibule
  • 4 ks Žemle tuková
  • 5 stroužek Česnek
  • 4.3 l Masový vývar
  • 3.5 kg Vepřová plec
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 1.5 polévková lžíce Majoránka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1127 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 82 g
  • Sodík 1970 mg
  • Bílkoviny 74 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 380.9 mg
  • Draslík 1449.7 mg
  • Vláknina 1832 mg
  • Vitamín A 1832 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15.9 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibule oloupeme, drobně pokrájíme a na rozpáleném másle je usmažíme dozlatova. Žemle pokrájíme na kostičky, dáme je do mísy, přelijeme masovým vývarem (3 dl) a necháme rozmočit. Uvařené vepřové libové i tučné maso drobně pokrájíme a přidáme do mísy k žemlím.

  • 2

    Omytá syrová vepřová játra nožem naškrábeme, všechny šlachy a žilky odstraníme a játra též přidáme k masu. Směs ochutíme mletým pepřem, majoránkou, utřeným česnekem, mletým zázvorem, drceným kmínem a mletým novým kořením. Promícháme, přidáme cibuli, znovu promícháme a podle chuti osolíme. Jitrnicovou směs dobře promícháme (nejlépe rukou). Pomocí strojku naplníme prasečí střívka, konce dobře uzavřeme špejlí.

  • 3

    Jitrnice dáme do vroucího masového vývaru (4 l), pomalu, při mírné teplotě je vaříme přibližně 15 minut. Jakmile uvařené jitrnice vyplavou na povrch, opatrně je vyjmeme, necháme okapat a můžeme podávat.

Komentáře k receptu