Šumavské teplé jitrničky s žemlí
Suroviny
- 400 g Játra vepřová
- 100 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Nové koření mleté
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 3 ks Cibule
- 4 ks Žemle tuková
- 5 stroužek Česnek
- 4.3 l Masový vývar
- 3.5 kg Vepřová plec
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1.5 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1127 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 82 g
- Sodík 1970 mg
- Bílkoviny 74 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 380.9 mg
- Draslík 1449.7 mg
- Vláknina 1832 mg
- Vitamín A 1832 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme, drobně pokrájíme a na rozpáleném másle je usmažíme dozlatova. Žemle pokrájíme na kostičky, dáme je do mísy, přelijeme masovým vývarem (3 dl) a necháme rozmočit. Uvařené vepřové libové i tučné maso drobně pokrájíme a přidáme do mísy k žemlím.
-
2
Omytá syrová vepřová játra nožem naškrábeme, všechny šlachy a žilky odstraníme a játra též přidáme k masu. Směs ochutíme mletým pepřem, majoránkou, utřeným česnekem, mletým zázvorem, drceným kmínem a mletým novým kořením. Promícháme, přidáme cibuli, znovu promícháme a podle chuti osolíme. Jitrnicovou směs dobře promícháme (nejlépe rukou). Pomocí strojku naplníme prasečí střívka, konce dobře uzavřeme špejlí.
-
3
Jitrnice dáme do vroucího masového vývaru (4 l), pomalu, při mírné teplotě je vaříme přibližně 15 minut. Jakmile uvařené jitrnice vyplavou na povrch, opatrně je vyjmeme, necháme okapat a můžeme podávat.