Tuňák na grilu s bazalkovým pestem
Suroviny
- 100 g Sýr Parmezán
- 100 g Sýr Parmezán
- 800 g Tuňák obecný
- 100 g Bazalka
- 800 g Tymián čerstvý
- 60 g Oříšky piniové
- 170 g Olej olivový extra panenský
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Cuketa
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Šalotka
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika žlutá
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 dl Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1385 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 98 g
- Sodík 1690 mg
- Bílkoviny 80 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 110 mg
- Draslík 2255.4 mg
- Vláknina 60130.4 mg
- Vitamín A 60130.4 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 380.5 mg
- Vitamín E 14.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 39.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava pesta: Do misky dáme jemně nastrouhaný sýr, přidáme bazalku, přisypeme piniové oříšky, přilijeme olej, podle chuti sůl, pepř a mixérem rychle vyšleháme. Při připravě pesta je důležité dobře vychladit zeleninu a také rychle mixovat, aby se pesto nesrazilo. Když se tak stane, pesto dáme dobře vychladit a metličkou ještě jednou rozšleháme.
-
2
Příprava zeleniny: Žlutou a zelenou papriku spolu s cuketou nakrájíme na větší kousky, které dáme do misky. Dochutíme solí, pepřem. Přidáme nasekanou šalotku banánovou.
-
3
Grilovaná rajčata: Velká rajčata rozřízneme na půl. Dochutíme solí, pepřem. Naskládáme je na gril a opékáme nejdříve řeznou plochu, potom je otočíme, opečenou stranu posypeme jemně nastrouhaným parmazánem a pečeme do rozpuštění sýru.
-
4
Gril potřeme olejem a rozpálíme na středně vysokou teplotu.
-
5
Z filetu tuňáka připravíme čtyři stejné porce, které posypeme solí a pepřem. Naskládáme je na gril spolu s připravenými paprikami a cuketou. Vše pokapeme olejem. Filety tuňáka i zeleninu opékáme po obou stranách přibližně 2-4 minuty.
-
6
Opečené porce tuňáka rozdělíme na jednotlivé talíře, naaranžujeme grilovanou zeleninu a rajčata. Ještě každou porci ozdobíme dobře chlazeným pestem a podáváme.