Kuře Hyderabadi
Suroviny
- 400 g Jogurt bílý
- 60 g Mandle
- 60 g Ořechy Kešu
- 100 ml Máta
- 100 ml Koriandr čerstvý
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Chilli koření mleté
- 2 kávová lžička Kmín římský
- 3 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 6 ks Hřebíček
- 2 ks Skořice celá
- 4 ks Kardamom černý
- 1 špetka Šafrán
- 0.5 l Mléko polotučné
- 1.3 l Voda pitná
- 1 kg Kuře
- 0.5 kg Rýže Basmati
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 5 polévková lžíce Kořeněné máslo Ghee
- 2 polévková lžíce Pasta česneková
- 2 polévková lžíce Pasta zázvorová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 617 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 36 g
- Sodík 328 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 124.1 mg
- Draslík 686.5 mg
- Vláknina 18282.9 mg
- Vitamín A 18282.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.4 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži propereme a scedíme. Na pánvi necháme rozpálit 2 lžíce másla a rýži na něm smažíme, dokud nezezlátne. Osmaženou rýži následně zalijeme vařící osolenou vodou a zasypeme polovinou koření (bobkový list, kmín, celý kardamom, hřebíček, celá skořice). Když je rýže hotova, scedíme ji a odložíme bokem.
-
2
Kuře zbavíme nečistot a kůže a nakrájíme na 8 porcí. V rozehřátém mléce necháme rozpustit šafrán. V pánvi rozpálíme přepuštěné máslo. Zasypeme zbytkem koření a smažíme, dokud koření nezačne praskat. Následně zasypeme nadrobno nakrájenou cibulkou a necháme smažit, dokud cibule nezezlátne. Následně smícháme cibuli s česnekovou a zázvorovou pastou, chilli a lžičkou soli. Na celé směsi následně osmažíme porce kuřete, dokud nezezlátnou.
-
3
Když je maso nazlátlé, zalijeme jej jogurtem a důkladně promícháme. Vše necháme povařit na mírném ohni, dokud nám maso nezměkne.
-
4
Zapékací mísu zaplníme polovinou rýže, zalijeme citronovou šťávou a šafránovým mlékem. Následně posypeme pokrájenými lístky koriandru, máty a na ně položíme ½ kuřecích steaků. Na ně nasypeme zbytek rýže a položíme zbytek kuřecích steaků. Přikryjeme poklicí a necháme péct 10 minut ve vyhřáté troubě. Po upečení posypeme kešu a mandlemi a můžeme podávat.