Krůta s nádivkou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 120 g Cibule
- 120 g Jablka
- 60 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 750 g Veka
- 80 g Višně
- 50 g Švestky sušené
- 100 g Hrozinky
- 1250 ml Vývar drůbeží
- 4 kávová lžička Tymián sušený
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 kg Krůta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1261 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 101 g
- Sodík 875 mg
- Bílkoviny 133 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 401 mg
- Draslík 1701.6 mg
- Vláknina 3313.6 mg
- Vitamín A 3313.6 mg
- Vitamín B6 3.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Veku pokrájíme na plátky, ty rozložíme na plech a nasucho necháme 10 minut opéct v troubě při 175°C. Poté vyjmeme a necháme vystydnout. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na malé kostičky. Cibuli a celer očistíme a pokrájíme na menší kousky. Krůtu omyjeme a osolíme.
-
2
40g másla rozpálíme a přidáme celer, cibuli a tymián. Podusíme 10 minut. Veky rozdrobíme do mísy, přidáme osmaženou cibuli s celerem, ovoce a vejce. Přilijeme trochu vývaru, aby hmota zvláčněla, osolíme a opepříme. Nádivkou naplníme krůtu a maso pevně sepneme párátky, aby nádivka nevytekla.
-
3
Krůtu dáme do pekáče a pečeme 4 hodiny při 180°C. Během pečení přeléváme zbytkem vývaru.
-
4
Šťávu z pečení masa slijeme, zahustíme moukou, přidáme zbytek másla, osolíme, opepříme a povaříme 8 minut. Maso servírujeme pokrájené na plátky, přelité šťávou.