Šumavská zelná polévka s houbami
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Cibule
- 300 g Zelí hlávkové bílé
- 200 g Houby čerstvé
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1.4 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 241 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 12 g
- Sodík 303 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 194 mg
- Draslík 966.9 mg
- Vláknina 14408.8 mg
- Vitamín A 14408.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme čerstvé hlávkové zelí a nakrájíme je na tenké nudličky. Očistíme a omyjeme hřiby, lišky, křemenáče, osušíme je a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omyté a oloupané brambory nakrájíme na kostky.
-
2
V hrnci rozehřejeme sádlo s máslem, na něm zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, pepř a promícháme. Krátce podusíme, poprášíme hladkou moukou, sladkou paprikou, znovu promícháme a když zelí po 2-3 minutách změkne, přilijeme horkou vodu, přidáme brambory, hříbky, podle chuti sůl a pomalu vaříme 20-25 minut doměkka. Polévku dochutíme lžičkou octa a odstavíme z plotny.
-
3
V misce vyšleháme 2 žloutky, které přimícháme do polévky po odstavení z plotny a podáváme.