Bílé fazole v omáčce z rajčat
Suroviny
- 50 g Sýr Parmezán
- 425 g Fazole bílé sterilované
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 0.5 kg Rajčata
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 454 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 11 g
- Sodík 543 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 17 mg
- Draslík 1677.7 mg
- Vláknina 29059 mg
- Vitamín A 29059 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.1 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fazole scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme horkou vodou oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
-
2
V hrnci rozehřejeme olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, pak přidáme kousky rajčat a chvíli vše při stálém míchání smažíme. Rajčata rozmačkáme, přidáme česnek a bobkový list, oregano, tymián, cukr, pepř a sůl. Do hrnce přilijeme vodu, vše promícháme, necháme přejít varem a pak na mírném ohni zvolna vaříme, až směs zhoustne. Během vaření občas zamícháme. Z omáčky pak vyjmeme bobkový list, přisypeme do ní fazole a necháme je prohřát.
-
3
Petrželku omyjeme pod studenou vodou, okapanou nasekáme najemno a na závěr přimícháme k směsi v hrnci.
-
4
Fazole v rajčatové omáčce rozdělíme na servírovací talíře a podáváme posypané jemně nastrouhaným parmezánem.