Vepřová panenka obalená v slanině
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
- 30 g Anglická slanina
- 400 g Brambory
- 100 g Máslo čerstvé
- 20 g Petržel - nať
- 400 g Houby čerstvé
- 20 g Cibulka jarní
- 500 g Vepřová panenka
- 10 g Tymián čerstvý
- 20 g Rozmarýn čerstvý
- 50 ml Víno bílé
- 50 ml Olej olivový extra panenský
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 dl Vývar z hovězích kostí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 743 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 60 g
- Sodík 1168 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 129.3 mg
- Draslík 1656.8 mg
- Vláknina 11222.4 mg
- Vitamín A 11222.4 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou panenku očistíme, omyjeme, posypeme solí, pepřem. Na pracovní plochu rozložíme plátky anglické slaniny, na ně položíme připravenou panenku, několik lístků tymiánu a zabalíme do plátku anglické slaniny. Obalenou panenku opečeme na rozpálené pánvi ze všech stran. Opečenou přeložíme na malý pekáč a maso dopečeme v troubě při 150 stupňové teplotě, přibližně 30 minut. Hotové maso vytáhneme z trouby, necháme ho 3 - 4 minuty odpočinout, potom nakrájíme na plátky podle porcí.
-
2
Houbové ragú: Čerstvé houby očistíme, nakrájíme a zprudka opečeme v pánvi na rozpáleném oleji. Vložíme lístky tymiánu, osolíme, opepříme. Do měkkých hub přidáme máslo, jemně nakrájenou jarní cibulku, pokrájený česnek. Do surovin přilijeme víno, které necháme vyvařit. Vlijeme smetanu, necháme půlku svařit, nakonec přidáme nasekanou petrželovou nať. Ještě jednou vše dochutíme podle vlastní chutě solí, pepřem, promícháme a směs stáhneme z ohně.
-
3
Příprava brambor: Z brambor odstraníme slupku, nakrájíme na větší kousky, omyjeme. Větší teflonovou pánev vyložíme plátky anglické slaniny, potom naskládáme připravené brambory, které osolíme, opepříme, přidáme rozmarýn, vše zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Snížíme plamínek a na mírném ohni pokračujeme ve vaření přibližně 20 minut. Podle potřeby přilijeme vývar, vaříme dále až do změknutí brambor. Když je vývar téměř vyvařený a v pánvi zůstane jen tuk, brambory ještě opečeme do zlatova.
-
4
Připravíme si čtyři mělké talíře, na každý dáme plátky panenky, rozdělíme brambory, přidáme houbové ragú a jídlo servírujeme.