Mořský ďas na smetaně
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 30 g Máslo čerstvé
- 50 g Mrkev kořen
- 50 g Pórek
- 10 g Sůl
- 8 g Pepř černý mletý
- 25 g Kari koření
- 30 g Pažitka
- 1 g Šafrán
- 20 g Tymián čerstvý
- 500 g Mušle slávky
- 400 g Baby špenát
- 900 g Mořský ďas
- 60 ml Olej olivový
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 2 ks Bobkový list
- 1 dl Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 313 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 32 g
- Sodík 703 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 60.1 mg
- Draslík 1000.9 mg
- Vláknina 7169.3 mg
- Vitamín A 7169.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.8 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z ryby nakrájíme jednotlivé porce, plátky seřízneme. Velký hrnec ohřejeme na vysokou teplotu, dáme do něj slávky, víno, bobkový list a tymián, za občasného potřesení povaříme 4 minuty. Slávky, které se otevřely vyloupeme, ostatní vyhodíme, vyvařenou šťávu scedíme na další použití.
-
2
Na rozpáleném oleji opečeme doměkka kořenovou zeleninu nakrájenou na kousky, přidáme lžičku kari, šafrán, tymián, šťávu ze slávek a svaříme na polovinu.
-
3
Porce ryby osušíme papírovou utěrkou a potřeme zbytkem kari a solí. Na pekáči rozpálíme olej a plátky ryby opečeme z obou stran dozlatova, asi 3 minuty. Vložíme do trouby a pečeme 5 minut.
-
4
V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme nasekaný špenát a zahříváme dokud nezavadne, asi 2 minuty.
-
5
Do zeleniny s bylinkami vmícháme smetanu a mírně povaříme. Přidáme vyloupané slávky, nasekanou pažitku a prohřejeme, osolíme, opepříme.
-
6
Na talíře upravíme zavadlý špenát, na něj navršíme směs se slávkami a navrch položíme porci opečené ryby.