Grilovaný zeleninový špíz s kozím sýrem
Suroviny
- 200 g Sýr kozí
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Omáčka sojová světlá
- 2 ks Brambory
- 1 ks Cuketa
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Cibule červená
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Cukr krupice
- 2 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Majonéza
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 4 polévková lžíce Smetana zakysaná 15%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 353 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 12 g
- Sodík 555 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 39.5 mg
- Draslík 387.5 mg
- Vláknina 5793 mg
- Vitamín A 5793 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.2 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si česnekový dip: Do misky dáme oloupaný utřený česnek se solí. Přidáme citrónovou šťávu, olivový olej, zakysanou smetanu a majonézu. Promícháme a popřípadě dochutíme solí, pepřem i cukrem. Potom omáčku zakryjeme a dáme vychladnout.
-
2
Očistíme a omyjeme zeleninu a bylinky: Nové brambory, mladou cuketu, červenou cibuli, rajčata, česnek, čerstvé oregano, čerstvý rozmarýn a petrželku. Brambory (i se slupkou) a cuketu nakrájíme na plátky. Cibuli a rajčata nakrájíme na osminky, cibuli pak rozdělíme na plátky. Bylinky pokrájíme nadrobno. Vše dáme do mísy, přidáme kozí sýr pokrájený na kostky (2 x 2 cm), olivový olej, sůl, pepř, prolisovaný česnek, sójovou omáčku, zeleninu a promícháme. Postupně vše střídavě napichujeme na špejle.
-
3
Špízy poskládáme na grilovací pánev. Grilujeme přibližně 8-10 minut. Servírujeme horké s česnekovým dipem.