Srnčí kýta na mandlích
Suroviny
- 600 g Brambory vařené
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Cibule
- 70 g Citrony
- 100 g Kompot brusinkový
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Povidla švestková
- 80 g Slanina vepřová
- 900 g Srnčí kýta
- 20 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 20 g Cukr krupice
- 80 g Sádlo škvařené
- 2 g Nové koření mleté
- 1 g Bobkový list
- 2 g Tymián sušený
- 2 g Jalovec
- 60 g Marmeláda rybízová
- 100 g Petržel kořen
- 50 g Mandle plátky
- 2 g Česnek sušený
- 30 g Jíška hotová tmavá
- 50 ml Víno červené
- 800 ml Vývar z hovězích kostí
- 30 ml Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 808 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 77 g
- Sodík 2221 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 34.7 mg
- Draslík 1108.5 mg
- Vláknina 9386.7 mg
- Vitamín A 9386.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srnčí kýtu vykostíme, odblaníme a necháme vcelku. Slaninu nakrájíme na klínky a srnčí maso slaninou prošpikujeme. Mrkev, celer, petržel očistíme, nastrouháme nahrubo, oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, citron na kostičky.
-
2
V pánvi rozehřejeme kousek sádla, přiložíme prošpikované maso, osolíme a zprudka osmahneme ze všech stran. Maso vyjmeme, do pánve přidáme zbytek sádla, přisypeme zeleninu, cibuli, cukr, osmažíme dorůžova, přidáme citron, mletý pepř, mletý jalovec, tymián, mletý sušený česnek, mleté nové koření, bobkový list, podlijeme vývarem, zakápneme octem, přelijeme do pekáčku, přiložíme maso a dáme do vyhřáté troby péct. Pečeme asi 40 minut doměkka.
-
3
Maso vyjmeme, šťávu naředíme vývarem, zahustíme tmavou jíškou, přimícháme povidla, rybízovou marmeládu, zjemníme máslem, provaříme, nakonec přilijeme červené víno, přisypeme plátky mandlí, podusíme a odstavíme. Hustotu omáčky regulujeme vývarem.
-
4
Maso nakrájíme na plátky, doplníme vařeným bramborem a přelijeme omáčkou z pekáčku.