Moravské roštěnky
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 600 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 5 g Máslo čerstvé
- 1 ks Cibule
- 2 ks Párky jemné
- 2 ks Kapie
- 1 ks Masox
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 dl Víno bílé
- 1 dl Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 779 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 49 g
- Sodík 473 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 104 mg
- Draslík 627.9 mg
- Vláknina 4227.2 mg
- Vitamín A 4227.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kapie nakrájíme na malé kousky. Slaninu a párky nakrájíme na plátky. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.
-
2
Roštěnky omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme. Na krajích maso nařízneme, aby se při smažení nekroutilo.
-
3
V pánvi rozehřejeme olej a roštěnky na něm po obou stranách opečeme dozlatova. Pak oheň zmírníme, k masu přidáme plátky slaniny a párků a vše dopečeme. V případě potřeby můžeme podlít vývarem z Masoxu a krátce podusit pod pokličkou.
-
4
V druhé pánvi rozehřejeme máslo a na něm osmahneme nakrájenou cibuli, posypanou mletou paprikou. Pak přidáme nakrájené kapie a hrášek a vše podusíme.
-
5
Měkké roštěnky vyndáme z pánve a dáme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby. Šťávu po pečení masa zaprášíme hladkou moukou, chvíli smažíme a pak za stálého míchání přilijeme zbylé víno a masoxový vývar. Šťávu vaříme, dokud nezačne houstnout.
-
6
Roštěnky dáme na servírovací talíře a přelijeme vývarem. Pak na ně položíme opečenou slaninu a párky, a zcela nahoru dušenou zeleninu.