Pečené maso s artyčoky
Suroviny
- 100 g Artyčoky
- 800 g Hovězí svíčková
- 100 g Rajčata
- 100 g Olivy černé
- 20 g Cibulka jarní
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 2 ks Česnek
- 1.5 dl Víno bílé
- 1 dl Voda pitná
- 4 dl Vývar z hovězích kostí
- 1 dl Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 430 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 10 g
- Sodík 905 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 89 mg
- Draslík 1341.1 mg
- Vláknina 5856.3 mg
- Vitamín A 5856.3 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.3 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso umyjeme a osušíme. V hrnci rozpálíme dvě lžíce oleje, maso na něm zprudka opečeme ze všech stran. Vyndáme z hrnce a udržujeme teplé.
-
2
Artyčoky očistíme od vrchních listů, odstraníme lodyhu, nakrájíme artyčoky na čtvrtky, vložíme do vody s citrónovou šťávou, aby neztratili původní barvu.
-
3
Do stejného hrnce přidáme lžící oleje, rozehřejeme, dáme do něj prolisovaný česnek, oloupanou, na čtvrtky nakrájenou jarní cibulku spolu s natí, na mírném ohni 3 minuty smažíme. Potom přilijeme víno, vývar, drobně pokrájená rajčata, sůl, pepř a přivedeme k varu. Vložíme opečené maso, připravené artyčoky, přiklopíme poklici, v nahřáté troubě pečeme přibližně 50 minut.
-
4
Upečené a měkké maso vytáhneme z trouby, přisypeme pokrájené olivy, posypeme oreganem. Maso vyndáme z hrnce, necháme chvilku odpočinout, nakrájíme na tenké plátky, podle porcí rozdělíme na mělké talíře. Ke každé porci přidáme čerstvou zeleninu, maso polijeme omáčkou a hotové jídlo podáváme.