Zeleninová polévka s fazolemi a cizrnou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 30 g Pórek
  • 300 g Rajčata
  • 150 g Sýr Parmezán
  • 30 g Kopr čerstvý
  • 150 g Fazole
  • 150 g Cizrna
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Cuketa
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 1.5 l Vývar zeleninový
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 554 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 88 g
  • Sodík 1723 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 21.5 mg
  • Draslík 601.4 mg
  • Vláknina 10077.5 mg
  • Vitamín A 10077.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.6 mg
  • Vitamín E 9.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Fazole přebereme a namočíme do vody na celou noc. To samé uděláme s cizrnou. Slijeme z nich vodu, zalijeme čistou, přivedeme k varu a povaříme 15 minut. Vyměníme vodu, pod poklici na slabém ohni dále vaříme ještě 30 minut, scedíme.

  • 2

    Rajčata spaříme horkou vodou, nakrájíme na malé kousky. Mrkev na kolečka, celer na malé kousky, cibuli s česnekem na tenké plátky, pórek také na kolečka. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle.

  • 3

    V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek, rajčata, mrkev, cuketu, celer, nakonec vmícháme pórek a zeleninu, podusíme do měkka. K zelenině přidáme fazole, cizrnu, vše zalijeme vývarem a na mírném ohni pod poklicí vaříme přibližně 50 minut. Před dovařením polévku podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme vymačkanou citronovou šťávou a necháme ještě 10 minut povařit.

  • 4

    Hotovou polévku stáhneme z ohně, necháme pod poklici 5 minut odpočinout, následně porcujeme do polévkových misek nebo na hluboké talíře. Každou porci těsně před podáváním posypeme nastrouhaným Parmezánem a nasekaným koprem.

Komentáře k receptu