Zeleninová polévka s fazolemi a cizrnou
Suroviny
- 30 g Pórek
- 300 g Rajčata
- 150 g Sýr Parmezán
- 30 g Kopr čerstvý
- 150 g Fazole
- 150 g Cizrna
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1.5 l Vývar zeleninový
- 1 dl Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 554 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 88 g
- Sodík 1723 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 21.5 mg
- Draslík 601.4 mg
- Vláknina 10077.5 mg
- Vitamín A 10077.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.6 mg
- Vitamín E 9.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fazole přebereme a namočíme do vody na celou noc. To samé uděláme s cizrnou. Slijeme z nich vodu, zalijeme čistou, přivedeme k varu a povaříme 15 minut. Vyměníme vodu, pod poklici na slabém ohni dále vaříme ještě 30 minut, scedíme.
-
2
Rajčata spaříme horkou vodou, nakrájíme na malé kousky. Mrkev na kolečka, celer na malé kousky, cibuli s česnekem na tenké plátky, pórek také na kolečka. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle.
-
3
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek, rajčata, mrkev, cuketu, celer, nakonec vmícháme pórek a zeleninu, podusíme do měkka. K zelenině přidáme fazole, cizrnu, vše zalijeme vývarem a na mírném ohni pod poklicí vaříme přibližně 50 minut. Před dovařením polévku podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme vymačkanou citronovou šťávou a necháme ještě 10 minut povařit.
-
4
Hotovou polévku stáhneme z ohně, necháme pod poklici 5 minut odpočinout, následně porcujeme do polévkových misek nebo na hluboké talíře. Každou porci těsně před podáváním posypeme nastrouhaným Parmezánem a nasekaným koprem.