Řecká polévka s citrónem
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 60 g Rýže loupaná
- 50 g Petržel - nať
- 400 g Hovězí maso mleté
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Citrony
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Vývar z hovězích kostí
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 313 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 17 g
- Sodík 1081 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 141.6 mg
- Draslík 1409.3 mg
- Vláknina 5060.2 mg
- Vitamín A 5060.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a česnek oloupeme, drobně nakrájíme, vložíme do misky. Přidáme mleté maso, vsypeme rýži, nasekanou petrželovou nať, jedno vejce, mouku, osolíme a rukou vypracujeme husté těsto. Z těsta lžící nabíráme malé množství a tvarujeme kuličky.
-
2
Do hrnce vlijeme vývar, přivedeme k varu, přidáme připravené kuličky. Hrnec přiklopíme poklicí, na mírném ohni vaříme přibližně 40 minut.
-
3
Vejce rozklepneme do malé misky, dobře rozšleháme, přidáme vymačkanou citronovou šťávu, ještě vyšleháme a vlijeme do polévky, kterou podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme citrónovou šťávou. Vložíme máslo, zahřejeme a stáhneme z ohně.
-
4
Hotovou polévku necháme chvilku pod poklicí, potom rozdělujeme na talíře.