Zvěřinový guláš se zeleninou
Suroviny
- 400 g Srnčí maso
- 300 g Jelení maso
- 300 g Hovězí plec
- 100 g Slanina vepřová
- 100 g Olej rostlinný
- 400 g Cibule
- 20 g Paprika mletá sladká
- 20 g Feferony
- 40 g Mrkev kořen
- 30 g Celer bulvový
- 30 g Petržel kořen
- 150 g Paprika červená
- 80 g Mouka polohrubá
- 8 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 120 g Cibulka jarní
- 600 g Brambory vařené
- 80 g Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 626 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 44 g
- Sodík 1004 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 125.2 mg
- Draslík 1282.1 mg
- Vláknina 13004.7 mg
- Vitamín A 13004.7 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srnčí, jelení a hovězí maso nakrájíme na stejně velké kostky, oloupanou cibuli nasekáme nadrobno, feferonku zbavíme semínek a posekáme najemno, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a nastrouháme nahrubo, paprikové lusky bez jádřinců nakrájíme na tenké proužky, slaninu na nudličky.
-
2
V hrnci rozpálíme olej, přisypeme nudličky slaniny a mírně rozškvaříme, přisypeme cibuli s kořenovou zeleninou, osmahneme, přidáme papriky, orestujeme, zasypeme mletou paprikou a rozpustíme ji v tuku. Potom vložíme do hrnce maso. Osolíme, opepříme, jakmile pustí šťávu, přidáme feferonku, podlijeme troškou vody, ale jen tolik, aby se maso nepřipalovalo a za občasného podlévání dusíme téměř doměkka.
-
3
Šťávu necháme vysmahnout na tuk, zaprášíme moukou, spojíme s tukem, přidáme rajčatový protlak, podlijeme vodou a dusíme nejméně 20 minut.
-
4
Guláš rozdělíme na talíře, doplníme vařeným bramborem a posypeme posekanou jarní cibulkou.