Polévka z telecích drštěk
Suroviny
- 20 g Petržel - nať
- 200 g Telecí maso mleté
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Dršťky syrové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 252 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 125 g
- Sodík 450 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 271.6 mg
- Draslík 465.2 mg
- Vláknina 6499.8 mg
- Vitamín A 6499.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mleté maso dáme do misky, kam rozklepneme vejce, přidáme jemně nastrouhaný česnek, podle chuti osolíme, opepříme. Promícháme a rukama tvarujeme malé kuličky, které vkládáme do hrnce s vroucí a osolenou vodou, kde je vaříme asi 10 minut doměkka. Hotové kuličky scedíme, opláchneme pod tekoucí vodou.
-
2
Telecí dršťky očistíme, pod tekoucí vodou umyjeme, dáme je do hrnce, zalijeme vroucí vodou a povaříme. Scedíme, vrátíme zpátky do hrnce, zalijeme vařící vodou. Vaření opakujeme ještě dvakrát a vodu pořád měníme.
-
3
Při posledním vaření do vody přidáme oloupanou, umytou a na kousky nakrájenou mrkev, celer, petržel a oloupanou celou cibuli. Hrnec vrátíme na sporák a dršťky spolu se zeleninou vaříme doměkka.
-
4
Před dokončením vaření polévku dochutíme solí, pepřem, vložíme nasekanou petrželovou naň, nakonec přidáme připravené masové kuličky, posypeme majoránkou, zamícháme, přivedeme k varu a uvařenou polévku stáhneme z ohně.