Perník se sušeným ovocem
Suroviny
- 25 g Fíky sušené
- 25 g Meruňky sušené
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Švestky sušené
- 25 g Křížaly (sušená jablka)
- 150 ml Med včelí
- 200 ml Zakysaná smetana
- 0.5 kávová lžička Kardamom
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 balení Kypřicí prášek do pečiva
- 1 balení Koření perníkové
- 3 polévková lžíce Ořechy lískové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 570 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 15 g
- Sodík 87 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 180.9 mg
- Draslík 293 mg
- Vláknina 9212.7 mg
- Vitamín A 9212.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechno sušené ovoce namočíme několik hodin předem do vody.
-
2
Med smícháme s cukrem, zakysanou smetanou, kardamomem, vejci a důkladně prošleháme. Mouku promísíme s kypřicím práškem a perníkovým kořením, prosijeme k medové směsi a uhněteme těsto. Rozpůlíme je na dvě části.
-
3
Jednu část rozprostřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe připraveným ovocem, posypeme nasekanými ořechy a zakryjeme zbytkem těsta. Vložíme do trouby předehřáté na 175 °C a pečeme cca 50 minut.
-
4
Hotový perník nakrájíme na kousky, necháme vychladnout a podáváme.