Daňčí guláš na houbách
Suroviny
- 1000 g Dančí maso
- 60 g Sádlo škvařené
- 50 g Slanina vepřová
- 200 g Cibule
- 200 g Houby čerstvé
- 20 g Paprika mletá sladká
- 3 g Jalovec
- 8 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 5 g Trnky
- 2 g Kmín drcený
- 3 g Nové koření celé
- 2 g Bobkový list
- 2 g Tymián sušený
- 30 g Jehličí borové
- 15 g Feferony
- 360 g Chléb celozrnný žitný
- 120 g Zakysaná smetana
- 300 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 25 g
- Sodík 1099 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 167.3 mg
- Draslík 997.2 mg
- Vláknina 13801.3 mg
- Vitamín A 13801.3 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.2 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Daňčí maso odblaníme, nakrájíme na kostky, slaninu bez kůže na nudličky, cibuli nadrobno, houby na plátky, česnek prolisujeme, z feferonky vyškrábneme semínka a lusk nasekáme najemno.
-
2
V hrnci roztavíme sádlo, přisypeme slaninu, mírně rozškvaříme, přidáme cibuli a osmažíme dožluta. Na cibulový základ nasypeme kostky masa, osolíme, opepříme, osmahneme, posypeme mletou paprikou, podlijeme pivem a krátce podusíme.
-
3
Okořeníme tymiánem, jalovcem, bobkovým listem, novým kořením, kmínem, přidáme trnky, česnek, houby, feferonku a za občasného podlévání vodou dusíme doměkka. Do guláše ponoříme větvičku s jehličím, aby nám guláš krásně ovoněla. Necháme projít varem a odstavíme. Před podáváním vyndáme celé koření, guláš rozdělíme do talířů, doplníme krajíčky čerstvého chleba a servírujeme s kysanou smetanou.