Pikantní kukuřičný chléb s kvasem
Suroviny
- 100 g Mouka pšeničná celozrnná
- 10 g Droždí
- 200 g Mouka kukuřičná
- 200 g Mouka špaldová celozrnná
- 500 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Med včelí
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 322 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 2 g
- Sodík 129 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 90.9 mg
- Vláknina 5156.2 mg
- Vitamín A 5156.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava tohoto chleba je časově náročnější, ale výsledkem je vynikající chléb s jedinečnou chutí.
-
2
Pro upečení musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 100 gramů celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2 decilitry vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
-
3
S uzrálým kvasem můžeme začít s přípravou těsta.
-
4
Do pečicí formy z domácí pekárny s nasazenými míchadly nasypeme 200 gramů kukuřičné mouky a k ní za stálého míchání vařečkou pomalu přiléváme 3 decilitry vroucí vody. Vzniklou hmotu necháme ve formě vychladnout.
-
5
K prochladlému kukuřičnému těstu přidáme žitný kvas, přisypeme 200 gramů celozrnné špaldové mouky a přidáme papriku, tymián a dobromysl. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do něj rozdrobíme droždí a zakápneme medem. Do jednoho rohu pečicí formy nasypeme sůl.
-
6
Formu se surovinami vložíme zpátky do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o hmotnosti 0,9 kilogramu a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
7
V průběhu cyklu hnětení – míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
-
8
Po ukončení programu pekárnu vypneme, v rukavicích vyjmeme formu, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme na kuchyňském sítu vychladnout.