Jehněčí maso s kapustovou kaší
Suroviny
- 50 g Celer - nať
- 600 g Kapusta hlávková
- 250 g Kapusta růžičková
- 150 g Slanina vepřová
- 50 g Majoránka
- 50 g Tymián čerstvý
- 50 g Rozmarýn čerstvý
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Vývar zeleninový
- 100 ml Zakysaná smetana
- 100 ml Smetana na vaření
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 4 ks Brambory
- 1 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 4 ks Šalotka
- 4 ks Jehněčí koleno
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 813 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 46 g
- Sodík 862 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 74 g
- Cholesterol 76.6 mg
- Draslík 2177.4 mg
- Vláknina 34775.8 mg
- Vitamín A 34775.8 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 239.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme si jehněčí kolínka. Slaninu si rozkrájíme na klínky a pomocí špikovacího nože s ní prošpikujeme kolínka. Lehce je osolíme a opepříme.
-
2
Do kastrolu si vložíme sádlo a rozpálíme ho. Na rozehřáté sádlo vložíme prošpikovaná kolínka. Ztlumíme plamen a pomalu kolínka opékáme. Přisypeme do kastrolu rozmarýn a tymián a oloupanou a nakrájenou šalotku. Přidáme ještě celerovou nať. Pět stroužků česneku oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Celou paličku česneku oloupeme a rozkrojíme na polovinu. Všechen česnek přidáme k masu. Vložíme do kastrolu ještě zbylou kůži ze slaniny. Vše poprášíme paprikou a zalijeme vývarem. Zakryjeme pokličkou a maso cca hodinu dusíme, dokud se nezačne oddělovat od kosti.
-
3
Mezitím nachystáme kapustovou kaši. Na nudličky posekáme hlávkovou kapustu. Z růžičkové kapusty odkrájíme tvrdý spodek a růžičky rozpůlíme (ty menší), případně rozčtvrtíme (jsou-li větší). Nadrobno si nakrájíme cibuli a vložíme do hrnce s rozpuštěným sádlem. Osmahneme a pak přidáme oloupaný a jemně nasekaný česnek. Cibuli s česnekem zaprášíme hladkou moukou a orestujeme. Přidáme pokrájenou hlávkovou kapustu. Vše zalijeme 1 dl vody a zasypeme majoránkou. Pak přidáme rozkrájenou růžičkovou kapustu. Dusíme asi 8 minut. Na závěr zalijeme smetanou a šlehačkou. Vypneme plotnu a necháme ještě chvilku na chladnoucím vařiči. Servírujeme jako přílohu k jehněčím kolínkům společně s brambory, které uvaříme ve slupce. Navrch zdobíme zakysanou smetanou.