Pečená perlička s rozmarýnem
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
- 50 g Anglická slanina
- 50 g Celer bulvový
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Kompot jeřabinový
- 50 g Tymián čerstvý
- 50 g Rozmarýn čerstvý
- 100 ml Víno červené
- 100 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Jablka
- 2 ks Med včelí
- 1 ks Mrkev kořen
- 6 ks Hřebíček
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Perlička
- 1 ks Zelí hlávkové červené
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Koření perníkové
- 1 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1728 kcal
- Sacharidy 191 g
- Tuky 73 g
- Sodík 993 mg
- Bílkoviny 85 g
- Uhlovodany 186 g
- Cholesterol 350 mg
- Draslík 3577.8 mg
- Vláknina 36500.1 mg
- Vitamín A 36500.1 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 211.8 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 59.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Perličku očistíme, omyjeme, osolíme a opepříme. Její prsní část pomocí ostrého špikovacího nože prošpikujeme plátky slaniny nakrájenými na proužky. Prsa potřeme vrstvou másla a naklademe na ně plátky slaniny. Další plátky slaniny potom vložíme do břicha perličky a přidáme k nim snítky tymiánu a rozmarýnu. Jablko rozkrájíme na čtvrtky a zapícháme do něj hřebíčky.
-
2
Do pekáče vlijeme olej a na jeho dno naskládáme zbylé plátky slaniny. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, dále na kolečka nakrájenou mrkev a na kousky nakrájený celer. Položíme na zeleninu perličku a nahoru položíme snítku tymiánu a rozmarýnu. Maso zalijeme červeným vínem. Předehřejeme troubu na 160 ° C. Pečeme zprudka, aby došlo k zatažení masa, pak přikryjeme poklicí a pečeme devadesát minut. Na poslední půlhodinu pečení odklopíme poklici a za stálého polévání dopékáme.
-
3
Když je perlička v troubě, připravíme zelí. Hlávku zelí rozkrájíme na nudličky. Na plotnu připravíme hrnec s vodou a přivedeme k varu. Zelné nudličky vsypeme do vroucí vody a deset minut povaříme. Pak scedíme ze zelí vodu. Mezitím na kouskách slaniny opražíme nadrobno nasekanou cibulku. Opraženou cibulku vmícháme k uvařenému zelí, přidáme k němu perníkové koření a také špetku skořice. Přilijeme červené víno a vložíme med. Nakonec ozdobíme jeřabinami.
-
4
Zatímco se perlička peče, přichystáme brambory. Oloupeme je, nakrájíme a uvaříme ve vodě doměkka. Vodu scedíme a brambory rozšťoucháme s máslem. Posypeme nasekanou petrželkou.
-
5
K upečené perličce podáváme připravené zelí a šťouchané brambory.