Polévka lišková
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
- 300 g Lišky čerstvé
- 400 g Fazolové lusky zelené
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 2 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín celý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Houbové koření
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 32 g
- Sodík 82 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 57.5 mg
- Draslík 297 mg
- Vláknina 7355.7 mg
- Vitamín A 7355.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 85.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Orestujeme zprudka na másle. Posypeme kmínem a stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Obojí lehce poprášíme hladkou moukou a opět restujeme. Na plotnu si připravíme hrnec do něhož vlijeme litr vody. Přivedeme k varu a vsypeme houbové koření. Zamícháme. Vzniklým houbovým vývarem zalijeme orestovanou cibuli a česnek. Na mírném ohni pozvolna vaříme 10 minut.
-
2
Omyjeme si zelené fazolky a rozkrájíme na asi 2 cm kousky. Vložíme je do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, potom vodu slijeme a přendáme do studené vody, případně do této vody můžeme vhodit i několik kostek ledu.
-
3
Ochlazením zajistíme, že fazolky neztratí barvu a zůstanou zelené. Povařené fazolky vložíme do houbového vývaru a vlijeme do něho smetanu. Pokrájíme si lišky a vložíme na pánev s rozpáleným máslem. Posypeme kmínem a zprudka orestujeme. Orestované houby přidáme do připraveného základu polévky. Polévku ještě na mírném ohni 5 minut provaříme. Na závěr ji dochutíme solí, pepřem a paprikou.