Lívance s jablky a ořechy
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
- 150 g Jablka
- 40 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Ořechy lískové
- 40 g Cukr krupice
- 20 g Skořice mletá
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 dl Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1128 kcal
- Sacharidy 127 g
- Tuky 63 g
- Sodík 89 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 108.3 mg
- Draslík 615.4 mg
- Vláknina 18372.5 mg
- Vitamín A 18372.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 14.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 479.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka umyjeme, nakrájíme na dílky a posypeme skořici. Do jiného rendlíku dáme máslo, cukr a zahřejeme, aby se cukr rozpustil. Nakonec přidáme připravená jablka, promícháme a udržujeme v teple.
-
2
Vysypeme mouku do misky, přisypeme kypřící prášek, promícháme, přidáme vejce, dvě lžíce oleje, sůl, vlijeme smetanu a mléko, vmícháme mleté ořechy, cukr a všechny suroviny promícháme na řídké těsto.
-
3
Olejem potřeme pánev a na rozpálený olej lžící pokládáme připravené těsto, které pečeme z jedné a potom z druhé strany dozlatova. Upečené lívance dáváme na teplé místo a až do jejích podávání je udržujeme teplé.
-
4
Když už máme lívance upečené, rozdělíme je na mělké talíře do tvaru sloupce, mezi ně dáme připravená teplá jablka se sirupem a podáváme. Už připravené porce posypeme nastrouhanou citrónovou kůrou.