Lososový nákyp
Suroviny
- 400 g Losos ve vlastní šťávě
- 150 g Máslo čerstvé
- 100 g Žampiony - sterilované
- 2 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Veka
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kari koření
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Hořčice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 702 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 52 g
- Sodík 812 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 372.8 mg
- Draslík 524.4 mg
- Vláknina 3349.1 mg
- Vitamín A 3349.1 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, petrželovou nať omyjeme a jemně nasekáme, omyté žampiony nakrájíme na plátky.
-
2
Z veky okrájíme kůrku, těsto nakrájíme na kostky a v misce zalijeme šlehačkou.
-
3
Rozklepneme 3 vejce a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
-
4
Máslo ve větší míse utřeme se 3 žloutky do pěny, přidáme 1 celé vejce, nakrájenou cibuli a nasekanou petrželku, plátky žampionů, hořčici, kari koření a muškátový květ, podle chuti opepříme, osolíme a promícháme. Pak přidáme namočené kousky veky, jemně nakrájené maso z lososa a sníh z bílků, vše znovu dobře promícháme a dáme do vymaštěné formy.
-
5
Formu přikryjeme alobalem a vaříme ve vodní lázni v troubě přibližně 40 minut. Uvařené dáme vychladnout, po vychladnutí vyklopíme a podáváme jako studený předkrm.
-
6
Pod porce můžeme dát kečup a na porce plátek citronu.